Židovská škola, č. p. 100

06.07.2014 12:03

V žargonu se o ní hovořilo jako o „Stovce“ podle popisného čísla, jedná se o dům nedaleko jičínské synagogy, který sloužil určitý čas jako židovská škola. Kdo zná některé už zrestaurované a zpřístupněné památky komplexů židovské kultury u nás, ví, že synagoga a škola k sobě neodmyslitelně patří, vzdělání je podstatným rysem židovské kultury. V Jičíně byly osudy obou staveb komplikované, v modlitebně bylo skladiště léčivých rostlin, po Listopadu nešťastně městem prodána, židovský hřbitov, který se nachází ve značné vzdálenosti od města (poblíž Valdštejnské obory, zhruba dva kilometry od centra), třetí z trojice židovských památek, měl osudy podobné, je alespoň technicky zabezpečen a probíhá – dle sil – postupná rekonstrukce. Pozdně barokní synagogu se podařilo soudním rozhodnutím získat zpět do majetku města, opravit a v roce 2008 se tento skvost mohl po desetiletích znovu v plné kráse představit veřejnosti. Na rekonstrukci „Stovky“ má podstatnou zásluhu, podobně jako na obnově synagogy, obecně prospěšná společnost Baševi a její spiritus agens Ing. Jan Kinderman. Památky byly zařazeny do projektu Revitalizace židovských památek v ČR.

Židovská škola je dům z roku 1842, budova nejenže byla opravena, ale našla i svou budoucí funkci. V Jičíně se v roce 1874 narodil spisovatel a novinář Karl Kraus, který je – podle mého názoru – jedním ze tří pilířů kulturní historie města (druhé dva jsou valdštejnské památky a barokní komponovaná krajina, tedy Albrecht z Valdštejna, a Václav Čtvrtek, tedy pohádková tradice). Zatímco Valdštejn a pohádka mají ve městě své zastoupení (Valdštejnské slavnosti a pohádkový festival), o Karla Krause, ikonu v kulturním světě (když se zeptáte v Rakousku na Jičín, co myslíte, že odpovědí?), jakoby město nemělo zájem. Spisovatel se ve třech letech odstěhoval, tak co? Dosud nebylo jediné místo, které by autora apokalyptických Posledních dnů lidstva v Jičíně připomínalo, jediné, co se podařilo, bylo – tak trochu absurdně dvakrát – upevnit na rodném domě pamětní desku, iniciativa mezinárodní konference s názvem Karl Kraus – jičínský rodák a světoobčan, která se v Jičíně v roce 2004 konala, nevyšla od města, nýbrž rovněž od Baševi, podstatnou zásluhu na jejím konání pak měla dr. Eva Bílková ze Starých Hradů.

Ve veřejnosti zpřístupněné „Stovce“, revitalizované v rámci zmíněného projektu v letech 2010-2014, je tedy konečně místo, kde je Karl Kraus připomenut (zatímco jeho rodný dům s nádherným atriovým dvorkem, který byl jeden den otevřen veřejnosti právě během konference, je nadále nepřístupný), ba co více, je zde instalována v autentické podobě jeho pracovna, a ještě více, je zde zpracováno téma židovských spisovatelů v českých zemích (přesný název je „Židovští spisovatelé, dramatici a kritici"). Dá se říci, že vlastně taková expozice v Čechách neexistuje. V jedné místnosti jsou totiž pojednáni němečtí židovští spisovatelé, v druhé čeští. To, že Karel Poláček byl žid, průměrně vzdělaný Čech snad ví, že ale židovského původu byla Ljuba Hermanová (herečka Osvobozeného divadla, v šedesátých letech populární svým zpěvem a čiperností), je známo, alespoň mi to několik lidí potvrdilo, málokdo. Ke Karlu Krausovi má budova ovšem rovněž osobní vazba, v domě žili Krausovi prarodiče Ignác a Anna Kantorovi.

Věřím, že se brzy dočkáme nějakého digitálního, případně „papírového“ zveřejnění některých informací k tématu, které je zajímavou a významnou kapitolou celé české kultury (po válce se znovu otevíralo především pod titulkem „pražská německá literatura“), v širší podobě je v centru zájmu kruhů vzdělanců (ukázala to například zmíněná konference), na druhé straně se stala – v zúžené podobě ikony Franze Kafky – předmětem komerce a turistického byznysu. To byl i důvod, proč není jméno autora Proměny, Zámku a Procesu vyzdviženo v jičínské výstavě na prvním místě, ale zařazeno v abecedním pořadí vedle všech těch dalších – Maxe Broda, Gustava Meyrinka, E. E. Kische, ale třeba i Hugo Saluse, Paula Leppina, a desítek jiných, nepočítaje filmové herce atd. Systematické úsilí Baševi tomu nasvědčuje.

https://www.jicin.org/dr-cs/1588-synagoga-jicin.html
https://basevijc.webnode.cz/clanky/osobnosti/karl-kraus/karl-kraus-konference/
 

Zpět