Zemřel Vladimír Jiránek

08.11.2012 19:44

Jeho kresby nás provázely prakticky celý život, vždy byly někde přítomné. Byly mi sympatické vždycky svou trefností, inteligencí a později také tím, že nikdy nepřeťáply dobrý vkus, což dnes není zdaleka tak samozřejmou věcí. Trochu mě štve, že se v médiích kolem dokola opakuje, že je to autor Boba a Bobka, totiž samozřejmě je autorem těchto televizních postaviček, ale dávno předtím jsme se řadu let smáli jeho vtipům v Dikobraze, později v řadě dalších periodik. I když vím, že humor se moc nedá „rozebírat“, chtěl bych se někdy pokusit postihnout, v čem je ten nadoblačný zázrak, jakési zjevení, které Jiránkovy fóry vždy přinášely. Snad to jsou ony zcela neočekávané souřadnice, když někde někdo stojí úplně mimo kontext a pak z něj, nebo z někoho druhého (ty vtipy bývají přece často dialogické) vypadne něco, co jsme naprosto neočekávali.

Dovoluji si v tuto chvíli zkopírovat stručnou vizitku z jednoho ze zdrojů a přidávám pár odkazů. Jiránek nám bude chybět.

Jeden z nejvýznamnějších českých kreslířů a karikaturistů se narodil 6. června 1938 v Hradci Králové. Vystudoval žurnalistiku na FF UK a na volné noze postupně spolupracoval s periodiky Dikobraz, Mladý svět, Melodie či Literární noviny. V posledních letech pak především s deníky Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny a také s časopisem Reflex.

Vladimír Jiránek lustroval také několik desítek knih a jako scenárista a režisér spolupracoval se studiem kresleného filmu Bratři v triku a studiem AIF. Řada jeho krátkometrážních filmů byla oceněna doma i v zahraničí.

V roce 1998 získal Jiránek cenu Karla Poláčka a je po něm pojmenována i planetka ET1 (17694) objevená v roce 1997. V roce 2005 mu prezident Klaus udělil Medaili Za zásluhy.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Jir%C3%A1nek

https://vera-tydlitatova.eblog.cz/vladimir-jiranek-odesel/comment-page-1
https://www.lidovky.cz/zemrel-doyen-ceske-karikatury-vladimir-jiranek-f5d-/lide.asp?c=A121107_110622_ln_domov_ase
https://life.ihned.cz/c1-25269500-vladimir-jiranek-muz-ktery-ucil-bezbranne-myslet
https://www.lidovky.cz/karikaturista-vladimir-jiranek-se-zitra-probudi-s-bilou-opici-pb0-/ln_kultura.asp?c=A091103_181857_ln_kultura_jk

 

Zpět