Vladimír Studený, malíř Jičínska

02.12.2012 16:29

Další pořadem v oblasti jičínské kultury, který připravila Jičínská beseda v tomto roce, je předvánoční setkání v Porotním sále, jehož tématem je ing. arch. Vladimír Studený, polozapomenutý malíř krajiny na Jičínsku. Zájemcům o něm přijdou něco povědět Martin Halata a Peter Heber v pátek 7. prosince 2012 v Porotním sále jičínského zámku. Kopíruju text pozvánky Pavla Kracíka.

Milí přátelé,

loni na podzim jste na stěnách Porotního sálu v jičínském zámku mohli spatřit celou řadu zajímavých krajinomaleb zachycujících různá místa v okolí Jičína. Jméno jejich autora – Ing. arch. Vladimíra Studeného – většině z nás v té době nic neříkalo. O to více však rostla naše zvědavost, když jsme se dozvěděli, že tento autor své obrazy neprodával, jen několik jeho sběratelů u nás i v zahraničí mělo to štěstí, že vlastní jeho díla. V závěru života však Studený věnoval rozsáhlou kolekci svých obrazů právě městu Jičínu. Rozhodnutí dozvědět o této osobnosti víc a připomenout ji obyvatelům Jičína nás záhy přivedlo k řadě překvapivých zjištění.

 Ing. arch. Vladimír Studený se narodil v roce 1904 ve Slatinách. V letech 1936-1966 byl zaměstnancem Stavební správy Pražského hradu, kde se ve své profesi setkal s mnoha významnými architekty Pražského hradu: Karlem Fialou, Pavlem Janákem i Janem Sokolem. Třicet let jeho působení na Pražském hradě bylo naplněno prací s mimořádnými spolupracovníky v rozporuplné době. Historik architektury Zdeněk Lukeš v roce 2004 zavzpomínal, kterak v rámci příprav různých výstav o Pražském hradě či během rozvah nad některými staršími Hradními projekty opakovaně vznášel řadu dotazů, na které od svých kolegů slyšel prakticky jedinou odpověď: „Tak tohle by věděl jen Studený. Odpověď snad zná pouze Studený. Kontaktuj Studeného a ten ti řekne, jak to bylo.“Nakonec se s touto žijící legendou opravdu setkal, to už ale žil architekt Studený zcela zapomenut v jičínském domově důchodců a bylo mu sto let.

Mezi odborníky, kteří měli vzácnou možnost poznat Ing. arch. Studeného osobně a vyzpovídat jej, patří i náš první prosincový host. Je jím pracovník Archivu Pražského hradu a jičínský rodák Mgr. Martin Halata, který nám přiblíží Vladimíra Studeného jako Hradního architekta. Naším druhým přednášejícím potom bude umělcův žák a přítel, jičínský výtvarník a restaurátor Petr Heber, který zavzpomíná na Studeného jako malíře, s nímž opakovaně vyrážel do okolí Jičína malovat.

Dvě zajímavé a dosud písemně nezaznamenané výpovědi, z nichž každá představí pozoruhodnou, leč pozapomenutou jičínskou osobnost z jiné stránky, budou doprovázeny autentickými zvukovými nahrávkami.

Jste srdečně zváni!

S pozdravem za Jičínskou besedu

Mgr. Pavel Kracík

https://www.jicinskabeseda.cz/news/pozvanka-na-prosincovou-prednasku/
https://www.jicinskozpravy.cz/zpravy/2012/2/

Zpět