Vlachovo kvarteto

01.01.2013 18:31

Vlachovo kvarteto
česká smyčcová kvarteta

Je to přirozené a někdy to tak bývá, podobně třeba u Talichova kvarteta, že převezme žezlo potomek slavného předka a pokračuje v jeho záměrech. Vznikají tak vlastně dvě sestavy, zvláště je-li to s několikaletým přerušením jako je to v tomto případě, kdy první generace či sestava kvarteta, jehož iniciátorem byl Josef Vlach (v sestavě Josef Vlach – Václav Snítil – Soběslav Soukup – Viktor Moučka hráli v letech 1951 – 1954), ukončila takřka po čtvrt století činnost (v roce 1975) a po sedmi letech na ni navázala jedna z jeho dvou dcer, Jana Vlachová, a – právě vzhledem k tomuto přerušení – novou formaci nazvala Nové Vlachovo kvarteto, posléze pak Vlachovo kvarteto Praha. Tato formace pak doznala řadu proměn a od roku 2010 hraje v obsazení Jana Vlachová – Karel Stadtherr – Jiří Kabát – Mikael Ericsson.

S vnitřní logikou se celá historie pěkně poslouchá v dokumentárním pořadu České televize Josef Vlach a Vlachovci (viz dole v odkaze). Pokusím se stručně převyprávět příběh z poslechu dokumentu:
Na začátku byl Český komorní orchestr, v němž seděl u prvního pultu Josef Vlach s Jiřím Novákem, pozdějším primáriem Smetanova kvarteta. Byly zde pozoruhodné vztahy, především k Václavu Talichovi, který byl o čtyřicet let starší. Josef Vlach oslovil Václava Snítila a tady byl základ kvarteta. Významný byl úspěch v Belgii, kde jim první cenu v soutěži v Liege předávala sama belgická královna, která sledovala partituru. 60 000 za Janáčka plus 20 000 za belgickou skladbu ovšem oni sami nedostali. V tu dobu se Vlach stává otcem. Jezdili po celém světě, až moc, říká prof. Snítil. V průběhu prvních šesti let uskutečnili Vlachovci na 140 zahraničních vystoupení. V roce 1964 se soubor vydal vlastně na půlroční cestu kolem světa. V rozhlase převzali pozici, kterou mělo uznávané Ondříčkovo kvarteto. Český rozhlas má tak 160 nahrávek světové literatury. Formou pravidelného rozhlasového vysílání jej také znali čeští posluchači. V padesátých a šedesátých letech vytvořil v komorním orchestru společenství hudebníků. Dnes je v obnoveném orchestru Jana Vlachová koncertním mistrem. Všichni zdůrazňují Vlachovu pečlivost, inspirovanou Otokarem Ševčíkem. Znamenalo to například nejdříve rozebrat celou skladbu a především strávit s ní spousta času. V Českém triu, které převzalo jméno po Páleníčkově triu, hraje na housle sestra Jany Dana Vlachová, na violoncello Jan Páleníček mladší a na klavír Milan Langr. Violoncellisté Jan Páleníček a Mikael Ericsson si vzali za manželky Danu a Janu Vlachovou, a na koncertních jevištích vlastně pokračovali v domácím hraní, které se u Vlachů pěstovalo, otec hrál na violu. Josef Vlach řídil několik orchestrů, mj. Sukův komorní orchestr, kde hrál i houslista Karel Stadtherr. Kvarteto mělo velké úspěchy. V průběhu let Petr Verner a Ondřej Kukal vystřídali Ladislava Kyseláka a Karla Stadtherra .Ten se po deseti letech vrátil. Od roku 2010 hraje kvarteto ve složení Jana Vlachová – Karel Stadtherr – Jiří Kabát – Mikael Ericsson.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlachovo_kvarteto

Hudební dokument České televize Josef Vlach a Vlachovci
Historie Vlachova kvarteta č. 1
Historie Vlachova kvarteta č. 2
Historie Vlachova kvarteta č. 3
Historie Vlachova kvarteta č. 4

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jana_Vlachov%C3%A1
Další pěkná, čistě hudební videa se mi nepodařilo najít. Jsou? Našel jsem nahrávku Českého tria, ale to je do jiného článku.

Zpět