Vintage / Retro / Revival

10.01.2011 19:45

To slovíčko (v obou významech, při učení cizích jazyků i prostě coby nositel významu) znám už delší dobu. Nevěděl jsem ale přesně, co vlastně znamená, jen jsem tušil zhruba, že to má něco společného s minulou dobou a její kulturou, tedy něco jako retro. Vždycky takové nějaké slůvko přijde a stane se módní. Před pár lety ambient, ambiente . Stejný případ, dokonce se mě jeden kamarád v mejlu ptal, jestli nevím, co to je. Dnes běžný výraz.

Podíváme-li se na užití slova, např. podle německé Wikipedie, odkazuje nás k významům historický, tradiční, časově určený 30.-70., popřípadě 50.-70. léty, v prvním případě v módě, v druhém u hudebních nástrojů, uvádí Vintage Computer Festival Europe, který se věnuje historické elektronice, popřípadě vypisuje speciální významy, jako je vynikající ročník vína či první tisk fotografie. Etymologicky slovo opravdu souvisí s vínem (vīnum), jak můžeme po předchozím exkurzu matně tušit, ve složenině dēmō (třeba demonstrace), které v podobě ve staré francouzštině vendage přešlo do angličtiny a odtud do dalších jazyků.

Významem příbuzné slovo je retro, označující dle české Wikipedie „obecné označení pro něco minulého, zaniklého, bývalého, může se jednat o označení pro cokoliv zpět v čase“, tedy o (zpětný) návrat k něčemu, především v módě, ale i v jiných oblastech, např. v hudbě, u starých vozů (oldtimer), anglická Wikipedie uvádí i retroerotiku. Ve všech případech se nejspíš jedná o záležitost stylu. Ve složeninách „retro“ najdeme např. ve slovech retrospektiva, retroaktivita či v poslední době retroviry. Spojení mívá nostalgický nebo kritický význam, tedy vzpomínka na časy, které jsou nenávratně pryč.

Ještě další výraz používaný v podobném významu je revival. Sám ho znám snad odjakživa jako hudební hnutí (tedy revivalové), které spočívá rovněž v návratu k nějaké tradici, formě apod., s akcentem na oživení, např. starého blues. Slovo totiž zřejmě vzniklo z výrazu život (viva) a předpony re-, kterou známe běžně z desítek slov (reakce, reprodukce, reminiscence, renesance). V šedesátých letech byla velice populární skupina Credence Clearwater Revival. Podívám se teď, do jaké míry jsem slovo vystihl, na web: na českých ani německých stránkách Wikipedie výraz není, na anglické uvádí i souvislost s divadlem, náboženstvím či architekturou, tedy jejich oživením. Přesnou významovou interpretaci jsem našel ale až přes vyhledávač Altavista, který mne dovedl na stránky Answers.com, kde se mi potvrzuje výraz „oživení“, znovuužívání (editor mne opravil na znovuožívání, dobrá, beru), nové představení staré hry, opery, filmu, baletu apod., a pak obnovení náboženské víry. Zde se pak v dalších definicích (v Oxfordském slovníku) poukazuje na regionální folklór. Tak to mi přesně zapadá.

Poslední výraz, který mě napadl, a který se mi při hledání rovněž mihnul, je slovo remake. Móda filmových i hudebních „předělávek“ snad tady není třeba komentovat. Snad jen to, že a snaha vydělat prachy na něčem ověřeném v kombinaci nedostatkem invence se mnohdy míjejí výsledkem, originály bývají často prostě lepší.

Slovo a významy
https://de.wikipedia.org/wiki/Vintage
https://en.wiktionary.org/wiki/vintage
https://en.wikipedia.org/wiki/Retro_style
https://en.wikipedia.org/wiki/Revival
https://www.answers.com/topic/revival
a ještě
ambiente, nejčastěji
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ambientn%C3%AD_hudba
ale také třeba ve významu zhruba „pokojová“ (teplota), tedy určité prostředí
– dnes
1) model auta Škoda
2) síť restaurací
https://www.skoda-auto.cz/cze/model/newoctavia/equipment/pages/ambiente.aspx https://ambiente-restaurants-group.czechtrade.us/

Móda
Adresy některých obchodů a další
https://www.vintagetrends.com/
https://www.pragueout.cz/nakupy/articles/vintage-a-retro-moda
Bohemian Retro
www.bohemianretro.com
Flashback, Na Slupi 3, Praha 4
Soho Couture, Křemencova 7, Praha 1
https://www.salon.cz/novy-butik-soho-couture.html
https://www.salon.cz/rubrika/obchody/ceske.html
Second hand Koukey
www.koukey.cz
Výborný článek
https://www.topzine.cz/vintage-a-retro-%E2%80%93-styly-kde-je-minulost-in/

 

Zpět