Valdštejnský palác v Jičíně

02.02.2012 00:34

Valdštejnský palác v Jičíně, tak se jmenuje kniha Barbory Klipcové a Petra Uličného, kterou vydalo na sklonku roku 2011 Regionální muzeum a galerie v Jičíně. Mgr. Barbora Klipcová po studiích na Slezské univerzitě v Opavě pracovala v létech 2004-2008 jako historik v RMaG v Jičíně, zabývala se valdštejnským tématem v řadě jeho segmentů, pracovala a pracuje pro RMaG v rámci projektu Grantové agentury ČR Architektura, urbanismus a krajinotvorba frýdlantského panství Albrechta z Valdštejna (1621-1634), probíhajícího v letech 2009-2013, byla kurátorkou výstavy Jičínsko na plánech z archivu Trautmannsdorfů (1794-1840) a je autorkou řady studií z předchozích let. Nejnovější publikace je v tomto okamžiku vyvrcholením její odborné práce v této oblasti.
Dnes, 1. února 2012, představila v salónku muzea knihu jakožto její autorka – druhým spoluautorem je ing. arch. Petr Uličný, privátní historik architektury, vedoucí řečeného projektu, žijící v holandském Utrechtu a v Praze, který se rovněž tématem zaobíral z řady pohledů – na přednášce o Valdštejnském paláci v Jičíně, která je zároveň představením stejnojmenné publikace.
První komplexní studie o jedné stavbě v jičínském komplexu budov valdštejnské rezidence považuje její autorka za stejně významnou jako její pražský pendant: Proto v názvu knihy užívá i výraz Valdštejnský palác pro areál, který Jičíňáci znají běžně coby Jičínský zámek. Akcentuje se tak souvislost obou staveb, z nichž ta pražská, stavebně zachovanější ve stopě původního baroka, byla postavena mimo prostor Valdštejnova vévodství, ale v české metropoli, zatímco jičínská, mnohokrát přestavovaná do podoby víceméně 19. století, měla být oním centrem vévodova vládnutí.

B. Klipcová, Petr Uličný, www.vevodstvi.cz, publikace Valdštejnský palác v Jičíně
https://www.vevodstvi.cz/rubrika/barbora-klipcova/
https://www.muzeumhry.cz/cs/o-nas/kontakt/44-muzeumhry/8-barbora-klipcova
https://www.vevodstvi.cz/inpage/petr-ulicny/
https://www.phil.muni.cz/kds/index.php?menu=katedra&sub=pedagogove&str=profily_pedagogu.php
https://www.dejinyumeni.cz/bulletin/UHS_2_2010.pdf (čl. Fenomén Valdštejn, s. 6ad.)
https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/jicin-zamek-kniha-klipcovaulicny20120201.html

https://www.mistnikultura.cz/quotvaldstejnsky-palac-v-jicinequot
Další odkazy
https://www.hiu.cas.cz/cs/mapova-sbirka/historicky-atlas-mest-cr/mesta/jicin.ep/
https://www.basevi.cz/pamatky/synagoga/

 

Zpět