Valdštejnské imaginárium

03.08.2014 17:28

Prostoru historické architektury a krajiny s jedinečným géniem loci dal Jiří Vydra, kastelán Valdštejnské loggie v Jičíně a tvůrce jejího celoročního kulturního oživení, název „kulturní imaginárium“. Nyní se z tvořivého ducha a šikovných rukou zrodila jakási kulturní kára v podobě malé loggie, tak jak ji můžeme vídat na kongeniálně graficky ztvárněných pozvánkách na jednotlivé kulturní pořady, jenže trojrozměrně. Barokní myšlení, v němž je klíčové zjevování mezi tmou a světlem, dalo vzniknout jevištnímu prostoru, který má charakter právě těch barokních spektáklů, a tím se ovšem blíží i moderní scénografii. Vše se děje právě uvnitř a vně, ve stínohře za záclonou, v osvícení či rozsvícení kostýmů, celý objekt má zároveň charakter artefaktu s praktickými funkcemi a symboly (hvězdné dráhy atd.) a přitom místa, kde se rozvíjí vlastní divadlo – pantomimické a hudební.

Onu hudební složku obstarala Beata Bocek, zpěvačka, textařka, skladatelka, instrumentalistka s česko-polskými kořeny, dalšími performery byli loutkoherec Tomáš Běhal, jeden z nejbližších Vydrových spolupracovníků, který se zapojuje takřka do všech pořadů Valdštejnské loggie René Vitvar a Kateřina Hadravová.

Součástí představení bylo i ztvárnění panoramatu jičínských staveb, tj. kostela sv. Jakuba a Valdštejnské brány na náměstí, a to v měřítku odpovídajícímu loggii, kromě toho výtvarné zpracování (ještě jsem „vnitřek“ neviděl, herci jej ukazovali v komentáři ke kontextu představení) má podobu leporela („Krajinoleporelo“). Zmíněným kontextem je projekt „Valdštejn rozvíjí česko – polskou kulturu“, který vznikl ve spolupráci s dalším Valdštejnským městem, z níž vyšlo už více kulturních výstupů. To, že je to mezinárodní projekt česko-polský, docela hezky koresponduje s národností Beaty Bocek.

Jednotlivá vystoupení na cestě jsou inzerována takto:

4. 8. 21.00 Hradec Králové – Velké náměstí – Bono Publico
5. 8. 21.00 Náchod – nádvoří zámku
6. 8. 21.00 Kudowa Zdrój – Altán v parku
7. 8. 21.00 Dzierżoniów – městské hradby
8. 8. 21.00 Świdnica – podloubí pod radnicí.

Prakticky během několika málo týdnů v Jičíně započaly dva projekty, které směřují mimo hranice země, je to jen pár dní, kdy – stejně tak z Valdštejsnské loggie – startovala čtyřicetičlenná skupina hudebníků projektu Etno Histeria Umeuropa Caravan, která v tyto dny končí ve švédském městě Umeå.

Stejně jako toto švédské univerzitní město je Jičín svým způsobem European Capital of Culture. Také zde má tradici vzdělání a město má jedinečné duchovní rozměry. Bohužel si to málokdo uvědomuje.

https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/valdstejnske-imaginarium-vyrazi-na-turne-20140801.html
https://www.jicin.org/dr-cs/15888-valdstejnske-imaginarium.html

https://www.beatabocek.com/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Beata_Bocek

https://www.toymachine.cz/o-nas/tomas-behal/
https://www.puppetcommunity.com/photo/tomas-behal-1?context=user

https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/rene-vitvar-skritek-renda-je-jako-tata-i-mama-20140321.html

Zpět