Trio Talia / Rajská hudba

08.12.2017 17:14

V bohaté jičínské předvánoční nabídce lze, jako ostatně každoročně, vybírat někdy i ze dvou kulturních programů v jeden den, tak v sobotu 9. prosince je na jednom místě Lenka Dusilová (v zámeckém parku), na druhém Barbora Mochowa (ve Valdštejnské loggii na Divovánocích), o den dříve, v pátek 8. prosince vystoupí v Kavárně Věznice na Valdštejnském náměstí v 18.30 Trio Talia. Houslistku Jitku Břízovou, která je zároveň spiritus agens (to mi zní líp než výraz manažerka, byť se věcně nedá proti tomu slovu nic namítat a patří holt do této doby) nejen tria, ale i dalších formací, jsem slyšel už mnohokrát od té doby, co se usídlila v Jičíně (pochází z Moravy), dokonce i v řečené Kavárně Věznice, s Vojtou Drahoňovským, tuším o letošním Svátku hudby (21. 6.). Shody náhod běží, když jsem si včera kupoval ve Fabiu na náměstí chleba, mluvil jsem s provozovatelem a pochválil mu prostředí i to, že tam pravidelně hraje živá muzika.

Ale k tomu nejpodstatnějšímu. Jitka Břízová má dobře udělanou webovou prezentaci, až jsem se divil, co lze na Webnode s patřičnou obratností vytvořit, dozvíme se vše o ní samé jak v oblasti hudební, tak v oblasti organizace hudebních aktivit (dočítám se, co jsem nevěděl, že hudební management studovala, takže to zase ještě poněkud mění okolnosti), o jednotlivých hudebních seskupeních (vedle Tria Talia houslové duo Iris, Duo Talia a Ensemble Talia, dua s dalšími hudebníky), jejichž obsazení vychází, jestli to mohu shrnout, z čtveřice Jitka Břízová, Veronika Vildmanová, Monika Chmelařová a Jana Vávrová, z nichž se generují soubory Talia, a k nimž přibývají Petra Vojáčková, Iva Bartošová či David Kříž, dále o jednotlivých hudebních programech a nabídkách, zahrnujících i produkce jako je hudba ke svatebním obřadům a „jiným slavnostním okamžikům“.

Nechci dále rozvádět a ze stránek opakovat, co vše zahrnuje deset let předchozích hudebních aktivit a potom i těch v posledních letech, které jsou komentované i na blogu coby jedné z položek Jitčiných stránek. V každém případě je to překvapivý objem muziky, který lze označit také tak, že Jitka Břízová a společenství hudebníků, s nimiž vytváří celou řadu projektů, dnes patří neodmyslitelně a výrazně ke kvalitní místní kultuře, jejíž význam chci při každé možné příležitosti zdůrazňovat.

Pod následujícím videem na Youtube je text, charakterizující právě Trio Talia, dovoluji si tedy zkopírovat jej a připojit k této informaci.

https://www.youtube.com/watch?v=aqDtxbMSt5g&feature=youtu.be

Trio Talia
Veronika Vildmanová (soprán), Monika Chmelařová (klavír), Jitka Břízová Koláčná (housle).
Hudba je pro nás radostí a niterným vyjádřením emocí.
Trio Talia je ženské hudební trio, které vzniklo v roce 2015. Repertoár tvoří hudba od baroka po 21. století. S oblibou interpretují lidové písně v úpravách významných autorů (A. Dvořák, J. Malát, L. Janáček, V. Novák). Do svých pořadů zahrnují také skladby sólové, pro zpěv a klavír, pro housle a klavír. Všechny tři spojuje vztah k Českému ráji. Monika s Veronikou zde mají své kořeny, Jitka zde dlouhou dobu pobývala. K dramaturgické pestrosti přispívá spolupráce s dalšími interprety v rámci různých hudebních projektů (Ensemble Talia, Duo Talia)
Scénář k videoklipu V. Vavilov - Ave Maria vznikal společně. Pro audiovizuální ztvárnění a spolupráci jsme oslovily Videostudio Jičín Pavla Podobského. Jsme moc rády, že jsme mohly naše pojetí této skladby ztvárnit pomocí kamerových záběrů. Pracovat na tomto videu byl pro nás všechny velký zážitek. 

Vladimir Fjodorovič Vavilov
(1925 – 1973 Petrohrad)
Byl ruský kytarista, loutnista a skladatel. V době komunismu se významným způsobem zasloužil o popularizaci skladeb z období gotiky a baroka. 
Autorství jeho děl je běžně připisováno barokním autorům, stejně tak jeho Ave Maria, romanticky procítěné a harmonicky prokomponované, Vavilovem napsané roku 1972, bylo připsáno neznámému skladateli a od roku 1987 je za autora mylně považován G. Caccini.
Natočeno ve Valdštejnské lodžii a na vrchu Zebín v létě 2017.

Další odkazy
https://www.kavarnaveznice.cz/
https://www.artepertutti.cz/trio-talia/
https://www.facebook.com/events/204432090116352/
https://www.facebook.com/triotalia/

Zpět