Tři darované knihy

07.11.2016 10:40

Minulý měsíc se mi opět, už poněkolikáté, potvrdilo, že události v životě nejsou rozloženy příliš pravidelně. Někdy se v určité oblasti neděje nic, jindy dochází k překvapivé kumulaci. Dlouho, vlastně možná nikdy, se mi nestalo, abych dostal knížku. Nemyslím tím ten druh dárku, jaký je ke svátku, narozeninám či vánocům, které jsou impulsem k obdarování.  Myslím takový důvod, kdy je důvodem ta samotná knížka. Nu a teď jsem takovéhle knížky dostal hned tři.

První mi poslal Milan Poutník, muzikant původem z Jičína, který byl kdysi kontrabasistou studentského seskupení, v němž jsem coby jejich tehdejší pedagog rovněž působil a jehož členové jsou dodnes moji dobří přátelé – a nyní působí coby textař, autor muziky a kontrabasista v šansonovém seskupení 6 NaChodníku v Náchodě. Knížka, která vyšla v Nakladatelství Bor v Liberci, s názvem Ještě jsou rána cítit létem, bude mít křest v Městském divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě 19. ledna 2017, ale já už ji mám a už si v ní s potěšením čítám. Básnické texty z let 2006-2015, tedy z doby, po kterou existuje i šestice, která se věnuje šansonu a slaví deset let svého působení, některé již v podobě zhudebněné, jiné, které na ni čekají a ještě jiné, které se jí možná nedočkají, jak se píše na záložce.  Knížka určitě bude stát za větší zahloubání.

A stejně tak tomu bude u knihy Františka Burdy, přestože má diametrálně odlišný charakter, jak napovídá už název Za hranice kultur a podtitulem Transkulturní perspektiva. Františka Burdu znám z literárního projektu Ars poetica v Ježkově lese mezi Miletínem a Dvorem Králové, které je jeho výrazným počinem. Kdysi dětský tábor proměnil v každoroční týdenní setkávání s kulturou, které představuje v dění v kulturní oblasti cosi mimořádného a dost neobvyklého svou formou, kterou se realizuje, i svým duchem: Společenství lidí zaujatých věcí soustřeďuje na jednotlivá denní témata, jejichž východiskem je tvorba některé básnické osobnosti a rozvíjejí se ve workshopech, autorských čteních a dalších aktivitách, jimiž se dobírají významů obsažených v uměleckém díle prožitkem, který jde za hranice běžného konzumu literárního díla.

Burda člověk sečtělý, fenomenální je jeho knihovna, kterou po léta budoval pravidelným chozením po antikvariátech, a vzdělaný – vystudoval teologii na KFT v Praze, v současné době přednáší na katedře kulturních a náboženských studií ana Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové. Je autorem celé řady studií, větší knižní publikace se datují od roku 2010, je autorem článků v Teologických textech, v revui Salve a v zahraničních časopisech, zajímá ho vztah literatury, antropologie a teologie.

Kniha Za hranice kultur mi možná odpoví na znepokojivé otázky, které klade krize multikulturalismu a aktuální dění ve světě, které ostře zasahuje do podoby světa, jak jsme si ho před několika desetiletími, ale i ještě před nedávnem, představovali (vzpomeňme jen na tvrzení o „konci dějin“ někdy před dvaceti-třiceti lety. Zatím toho o knize nemohu příliš říci, protože jsem stačil ji jen zběžně prolistovat. Knížku jsem si nijak zvlášť „nezasloužil“, pravda, poslal jsem Františkovi hromádku fotek, z nichž jednu také použil v knize, ale kdyby byl každý tak štědrý jako on, knihovna by mi doma nestačila.

Třetí publikaci je skvostná monografie Ladislava Zívr od Jaromíra Typlta, který mi ji předal na přednášce „Skryté, skrývající se, skrývané“, konané v programu Jičínské besedy v Porotním sále jičínského zámku 4. listopadu 2016. Přednáška se věnovala čtyřem základním typům průniků okultních nauk do výtvarného umění, tedy něčemu, čím se Typlt rovněž intenzívně zabývá, nicméně původním bezprostředním impulsem celého mého příběhu byla Typltova přednáška v Hořicích která se věnovala Zívrovi (a na kterou mě pozval na Ars poetice, takže se to všechno propojuje). Ta mě „donutila“ konečně si Typltovu monografii v regionálním oddělení Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně vypůjčit a důkladněji prostudovat (jak říkám, chystal jsem se na to už delší dobu, Zívr vyšel už před několika lety, ale došlo k tomu teprve nyní). Můj komentář Jaromíra i nakladatele, kterému jej Jaromír přeposlal, je zaujal do té míry, že mi monografii velkoryse darovali.

Milan Poutník
https://www.facebook.com/6NaChodniku/
https://www.6nachodniku.cz/

František Burda
https://transkulturnikomunikace.cz/vyucujici/8
https://transkulturnikomunikace.cz/novinka/46/konference-clovek-jako-vychodisko-dialogu-kultur
https://www.kosmas.cz/knihy/220185/za-hranice-kultur/

Jaromír Typlt
https://www.jicinskabeseda.cz/news/pozvanka-na-rijnovou-prednasku1/
https://www.typlt.cz/nova-paka/ladislav-zivr/
https://muzeum.horice.org/prednaska-jaromir-typlt/
https://www.respekt.cz/tydenik/2014/22/usta-plna-hliny
moje příspěvky
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/cemu-sochar-rikal-uvideni/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jaromir-typlt-ladislav-zivr/

Zpět