The Final Countdown / Joey Tempest, Europe

10.10.2015 02:12

The Final Countdown / Joey Tempest, Europe, 1986
legendární hity „osmdesátek“

Vždycky jsem si říkal, to by bylo fajn, kdyby tenhle motiv hrály opravdové trubky a nikoli nějaké elektronické klávesy. Nicméně přiznám se, že jsem vlastně doteď o té písničce nevěděl takřka nic, jméno autora Joey Tempest a kapely Europe byly mlhavě to jediné – vzhledem k tomu, že jsem se v době vzniku písničky zabýval vším možným, jen ne „bigbítem“, a navíc, když už jsem pak tenhle motiv slýchával, nepovažoval jsem jej za nějaké veledílo, ale záležitost čistě spotřební – tvůrčí doba rockové muziky byla, alespoň v mém pohledu – někde jinde. Nicméně v odstupu několika dalších desetiletí je třeba říci, že tenhle hit asi stojí za povšimnutí.

V seriálu Instinktu, který se zabývá příběhy písní, jsem si přečetl, že Švéd, původním jménem Rolf Magnus Joakim Larsson, složil melodii na nástroj půjčený od klávesisty Mica Michaeliho, ostatní jej při realizaci nového alba nechtěli použít, v té době měli za sebou dvě alba, a právě toto třetí byla průlomová nahrávka: titulní skladba, na albu zařazená jako první, měla i úkol singlu, který měl album dostat do hitparád. Pro všechny pak bylo velkým překvapení úspěch, song se dostal v šestadvaceti zemích na první místo v žebříčku (ve Švýcarsku na něm vydržela 37 týdnů!) – a ještě dnes má melodii leckdo jako vyzvánění v mobilu. V roce 1994 natočila kapela Laibach coververzi na desce NATO, v témže roce obdržela v USA trojnásobnou platinovou desku. V roce 2007 byla celá deska použita jako filmová hudba pro americký film Hot Rod.

Po rozdělení kapely, založené v roce 1979 a původně zvané „Force“, v roce 1992 John Tempest natočil ještě tři sólová alba, od podzimu 2003 je kapela zase pohromadě a albem Start from the Dark v roce 2004 slaví comeback.

Co jsem si teď letmo poslechl, stojí zřejmě za to, muzikou Johna Tempesta i jeho interpretací se zabývat. Na stránkách www.laut.de je pěkný životopis, kde se hovoří o jeho sportovním mládí, vítězství v interpretační soutěži 1982 a začátku jeho kariéry, charakteristice jeho hudby a hudebních vzorech, jimiž jsou Neil Young a Van Morrison, duetu Running with a Dream s operní pěvkyní Annou Marií Kaufmannovou, coververzí Springsteenovy skladby Born to RunKrálovskou filharmonií, odtud lze prokliknout na recenzi Guiliana Benassiho o jednom ze sólových alb – s ukázkami všech skladeb.

https://de.wikipedia.org/wiki/The_Final_Countdown_%28Album%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Europe_%28Band%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Europe_%28Band%29

https://www.laut.de/Joey-Tempest

originální nahrávka (na YouTube přes 3 mil. přehrání)
https://www.youtube.com/watch?v=MnqYwcuIjPM

orchestrální aranže
https://www.youtube.com/watch?v=A01Q7-wTkKg

s Johnem Norumem (kytaristou skupiny Europe, akusticky)
https://www.youtube.com/watch?v=OHWiN_vFtdY

Zpět