Spin Doctors / Two Princes

05.12.2018 20:17

Spin Doctors / Two Princes
příběhy slavných songů

Na začátku devadesátých let bylo na pořadu dne řada hitů s jednoduchým rytmem, jak jsem to probíral už na některých příkladech. Některé z nich, např. I´m Too Sexy (britpopová skupina Right Said Fred) patří definitivně do historie, dnes se při ní budeme nenávratně nudit. To Two Princes skupiny Spin Doctors je jiné kafe. Brilantní brejk bicích nástrojů, baskytara, která se na několik taktů přidá, než se ozvou první tóny melodie, nemá onen trochu líný mechanický styl (jehož lenost by ale také postrádala melancholii pozdních nočních hodin nějakého zaplivaného bluesového baru), zkrátka má drajv, atmosféru.

Sympatické nám také může být i motivace autora textu, spoluautora hudby a zpěváka Chrise Barrona, jenž se, jak o tom píše Honza Dědek v 272. dílu Příběhů slavných písní v časopise Instinkt (2. srpen 2018), shlédl v Tolkienovi: „Vždycky jsem miloval Pána prstenů, Hobita a Pana Gawaina i Zeleného rytíře. A protože jsem tuhle píseň napsal v osmnácti, kdy jsem ještě byl posedlý čaroději, králi, královnami, princi a princeznami, má pohádkový námět…,“ uvádí pro časopis Rolling Stone. Honza Dědek pak hovoří o „princezně“, spolužačce ze střední školy, s níž to ovšem nevyšlo, a výstředním vzhledu zpěváka: „pletená čepice, svetr na knoflíky, šála a flanelová košile nebyly typickou popovou imagí,“ o chytlavosti melodií kapely, přestože se hlásila k rockové muzice, o původním rychlejším tempu, než byla poté natočena, o počátečních rozpacích debutového alba Pocket Full of Kryptonite (1991) a postupném úspěchu songu Two Princes, který byl druhým singlem z desky.

Doplním pár dalších informací z (německé) Wikipedie: Zmíněné album bylo prvním studiovým albem, předcházelo mu ještě live album Wetlands Preserve, které kapela natočila po uzavření smlouvy s Epic Records (1990, založena byla v N. Y. 1988). Další, už méně úspěšná alba byly Turn It Upside Down (1994), You've Got to Believe in Something (1996) und Here Comes the Bride (1999). V roce 1999 si kapela dala pauzu, po natočení posledního zmíněného alba Barron onemocněl s hlasivkami a nebyl schopen mluvit, natož zpívat. Od roku 2002 kapela znovu jezdí pravidelně na turné, někteří hudebníci se zároveň orientovali na sólové dráhy. Pěkná charakteristika je na stránce na české Wikipedii. V článku hudebního publicisty V. Bystrova na stránkách www.lidovky.cz je informace, že jejich nejlepší album Pocket Full of Kryptonite dospělo k reedici (2011), článek přináší skvělou charakteristiku historie a stylu kapely a zmiňuje koncert kapely u nás v roce 2005 v pražském Divadle Archa.

A konečně: objevil jsem to až při dalším surfování – na www.stream.cz na kanále HitStory má Honza Dědek, jehož článek v Instinktu jsem citoval, příspěvek o jedné z těch „kapel jednoho hitu“. Myslím, že rovněž velice dobře zpracovaný, odkaz na něj je zde pod textem.

Odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Spin_Doctors
https://de.wikipedia.org/wiki/Spin_Doctors
https://spindoctors.com/
https://www.lidovky.cz/kultura/spin-doctors-se-vraci-s-albem-pocket-full-of-kryptonite.A120220_140944_ln_kultura_btt
https://www.stream.cz/hitstory/10028485-spin-doctors-two-princes

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=wsdy_rct6uo

 

Zpět