Slavnost stromů etc.

30.11.2014 14:56

Jak se v létě podařilo být u některých pořadů ve Valdštejnské loggii, případně je trochu i zdokumentovat, ty poslední mi zase unikají, přestože si právě zdejší kulturní dění dávám jako prioritu sledovanosti. Leccos jsem tedy sledoval alespoň zpovzdálí.
V pozvánce na Slavnost stromů si uvědomuju, že valdštejnské čarodění návštěvníky okouzluje už čtvrtým rokem, vzpomínám hned na tu první s tancem ve větvích stromů, které mají duši a měly by být opečovávány, zatímco ze strany lidí k nim příliš mnoho vstřícnosti nevidím - jsou zabíjeny s úřednickými a politickými argumenty, že jsou nemocné a ohrožují lidi (ti, kteří by z definice své práce měli přírodu chránit, jdou proti ní), musím to bohužel připomenout i na tomto místě.
Zahlédl jsem stromové bytosti, protože jsem v inkriminovanou dobu prošel Libosadem, nicméně jsem bohužel neviděl ani stromový tanec, ani korunovaci stromového krále. Z pozvánky si vzpomínám, že na programu 18. 10. bylo  i  Divadlo Toy Machine se svými Pověstmi českými a Beaty Bocek a Tomáše Háčka. Kdo jiný by tu měl být než člen brněnské skupiny Listolet, která má listí a stromy už v názvu a alba vydává právě v přechodu z 31. října na 1. listopadu (viz odkazy)? Nu a Beata Bocek, písničkářka z Českého Těšína, která se doprovází na kytaru a akordeon a která s Háčkem spolupracuje, v Jičíně nebyla poprvé. Její projev nabitý emocemi patří k tomu nejlepšímu v její generaci. No a konečně přítomnost Toymachine je rovněž logická, ježto Tomáš Háček dělal pro některá jejich představení muziku.
Pozvánka ještě přihazuje kulturu víkendu:
John Sanders (IRSKO) & Craig Denham (NOVÝ ZÉLAND)
Mezinárodní hudební duo na evropském turné pouličních koncertů
koncert proběhne v rámci projektu Umění v ulicích 2014

https://www.beatabocek.com/
https://www.protisedi.cz/video/vychazi-nova-elektrofolkova-nahravka-maly-kluk-brnenske-skupiny-listolet
https://www.listolet.cz/
https://bandzone.cz/listolet
https://www.toymachine.cz/

Stejně jako Slavnost stromů nebyla ani Malá inventura, festival současné scénické tvorby a alternativního divadla v Jičíně poprvé. Na programu jeho druhého ročníku byli po zahajovací festivalová performanci nazvané Zajatci zvuku představení Tešlon a Frkl, pohybová setkání třetího druhu, rovněž brněnských divadelníků Lukáše Karáska & Florenta Golfiera, následovala děsivá pantomima Albert se bojí v podání Vojty Švejdy a Jamese Donlona.

Jestliže Karásek a Golfier nazývají představení "fyzickým divadlem", nemůže člověka kontextuálně nenapadnout "fyzické básnictví", které je rovněž brněnským úkazem - klasika Petra Váši, který ve Valdštejnské loggii již rovněž vystupoval. A pak, možná trošku v souvislosti s programovou alternativností, o níž je někdy mínění jako o něčem druhořadém - vedle jejího vzývání jejími zastánci -, může pozorovateli unikat, že v kulturních programech Valdštejnské loggie bývají  přizváni naopak ti nejlepší. Příkladem je třeba skutečnost, že Vojta Švejda se ocitl v nominaci na cenu Alfréda Radoka za rok 2009 v kategorii talent roku. Podobně je to na festivalu Wordfest na Grabšejně, jehož dramaturgem je Jiří Vydra podobně jako v jičínském celoročním kulturním programu; na pozvánce přiložené při jiné příležitosti (Komnaty cizokrajin) jsme se mohli dočíst, že letos na Grabštejně vystupovala např. Iva Bittová, Jarda Svoboda a Marta Svobodová, Vobezdud, les Gars d´en Bas - většinu z nich jsme mohli přivítat také v Jičíně.

V doprovodném programu Malé inventury byla pozoruhodnou záležitostí Kulturní zpovědnice, dřevěný objekt instalovaný v centru města sloužící jako anonymní komunikační prostor pro názory, kritiky a myšlenky týkající se situace kultury ve městě, jak se píše na pozvánce. Stejně jako oratoř, nedaleko níž se Kulturní zpovědnice nacházela, propojuje Valdštejnský zámek a chrám sv. Jakuba, i aktivity tvůrců těchto programů propojují historický objekt na konci čtyřřadého lipového stromořadí se samotným městem - je to jedna z charakteristik tohoto kulturního dění, vycházející z génia loci historického a současného valdštejnského kulturního konceptu.

Myslím si, že stejně tak patřičnou záležitostí, rovněž už v souvislosti s Malou inventurou je představení Institutu světelného designu s názvem Světelné zdroje / Zdroje světla. K atmosféře barokního architektonického objektu patří také jeho osvětlování, magie světla a tmy, která byla před třemi sty lety více ultimativní než dnes, v době světelného smogu. To, že světlo je nasyceno nějakým významem, se ozřejmuje i v řadě dalších programů Valdštejnské loggie. Workshop pořádá o.p.s. Valdštejnská lodžie – kulturní imaginárium ve spolupráci s o.s. NOVÁ SÍŤ, ISDN a městem Jičín.

https://lukaskarasek.cz/teslon-a-frkl.html
https://www.vojtasvejda.cz/cz/projekty/albert/
https://www.petrvanek.com/unicorn/

www.svetelnydesign.cz

Z další nabídky kulturního imaginária si otevírám pozvánku na poslední letošní koncert v rámci projektu Komnaty cizokrajin ve čtvrtek 28. 8., na kterém vystoupila Maraca, elektro-akustická alternativní etno-kapela s arabskými vlivy s výjimečnou zpěvačkou a hráčkou na kvinton Gabrielou Vermelho, jak opět cituji text pozvánky. Jen pro vysvětlení, kdo se  ještě s tímto hudebním, přece jen ne zcela obvyklým, nástrojem nesetkal, jedná se o pětistrunný smyčcový nástroj, který má charakteristiku jako viola s přidanou horní nebo housle s přidanou dolní strunou, tj. C - G - D - A - E. U nás je nejznámějším kvintonistou Jiří Heger z Hradce Králové, který vyučuje hru na smyčcové nástroje v Singapuru. Na nástroj lze tedy interpretovat klasickou hudbu, elektrický nástroj se obvykle označuje jako pětistrunné housle a hrají na něj jazzmani a hudebníci dalších nonartificiálních žánrů. Gabriela Vermelho hraje na akustický nástroj.
https://www.youtube.com/watch?v=T5c6c6IqPBQ
https://indies.eu/en/alba/80/longe/?idn=1

Na závěr avízo na pořad, který se ve Valdštejnské loggii připravuje - zároveň v rámci řady Pohádky tisíce a jedné země a v souvislosti s neboli mexickým svátkem mrtvých Día de los muertos: Pohádky tisíce a jedné země IV. - Mexiko. Vedle živé hudby je poslední říjnový páteční večer - 31. 10. -  věnován čtení etnických pohádek o místních tajemných bytostech a strašidlech.

https://valdstejnskalodzie.cz/news/224/132/pa-31-10-18-00-POHaDKY-TISiCE-A-JEDNe-ZEMe-IV-MEXIKO

Přidávám odkaz na nahoře zmíněný Worldfest na hradu Grabštejn v Chotyni u Hrádku nad Nisou:

www.worldfest.cz
https://www.startovac.cz/projekty/komnaty-cizokrajin-na-festivalu-grabstejn-worldfest-2014/

Zpět