Slavnost stromů

20.10.2012 12:32

Dostal jsem „pozvání na 2. ročník netradiční rodinné akce věnované stromům Libosadu“. Rád bych býval přišel, protože to je můj šálek čaje, nicméně ve stejnou dobu jsem seděl na koncertu Podkrkonošského symfonického orchestru v Kulturním domě v Libštátě a snažil se podat co nejlepší výkon u partu prvních houslí Beethovenovy Osudové. Nicméně se přece jen vracím k námětu slavnosti, který mě již v loňském roce naplňoval radostí a pokusím se ponořit na pár chvil alespoň verbálně do duše stromů.

Říkám-li na pár chvil, je to samozřejmě špatně. Vzpomeneme-li si na Jamese Joyce a jeho Finegann´s Wake, nepřeložitelného díla i názvu, byť se, zřejmě z nouze překládá jako Finneganovy plačky, vytane nám na mysli ona pasáž, kde ševelí duše stromů z nitra Matky země, tedy z časového rozměru, který nemá hodinové ručičky, nýbrž spočívá ve spočinutí, nádechu a výdechu sotva slyšitelného, šepotného, tak jako Marian Palla tahnul štětcem nebo rukou namočenou v hlíně nahoru a dolů pomalu s dechem a zaznamenával tak čiré bytí, tak jako když se opijete na pasece v lese podvečer a vleže se díváte na pohybující se koruny stromů okolo, jsou to větve stromů nebo jsou to neblahé vaše myšlenky v tu chvíli rozostřené a propadající se v zapomenutí? Barvy a tvary listů jsou nádherné, stejně jako motýlí křídla, a stejně tak prchavé v závanu větru, který překvapí při setrvávání v klidu a okamžitém stínu smutku, když zableskne sklánějící se slunce v podvečer do odstínů palety a obrysů struktury, a chvíli to tady je vše, jako na začátku Světa, světlo oslepuje, Svátek ozřejmuje nepojmenovatelné Souvislosti, které neslyšíme, jen tušíme, přesto je hudba přítomná… Vzdálený výkřik dětí, prazvláštní provazce kůry stromů vzývajících oblaka nad nimi. Olše slyší šustění listí na břehů tůní, kaštany zrcadlí tváře tajemných bytostí v zákoutích dávné architektury, lípy tonou ve vzpomínkách na dobu svého vonného květu. Pohádky přírody, tvůrčí síla znejisťující i zklidňující, jásavé i temné melodie a jejich ozvuky do noci… Svě+ t/lo

20. 10. 2012 Valdštejnská lodžie
SLAVNOST STROMŮ

15.00 STROMODÍLNY - Kreativní dílny na výrobu stromo-loutek, ručního papíru, listo-tisků, stromo-šperků...
16.00 KŘEST LIP na čestném dvoře s KČT Jičín a soutěž o jména stromů.
17.00 Divadlo Líšeň - ANDĚLÉ Z LESA - Pohádkový příběh o holčičce, bytostech z lesa a andělech. Scénická poezie, koncert s loutkami.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TxyUEBKQzxc

17.30 ZVUKY LESA - Hudební interaktivní improvizace na divonástroje.
18.00 TAJEMSTVÍ STROMŮ – Minipříběhy o stromových bytostech v Libosadu a korunovaci stromového krále.
18.30 DAGMAR ANDRTOVÁ VOŇKOVÁ – Osobitá písničkářka a hudební experimentátorka s písněmi ze světa stromů.

 

Zpět