Šlápněte do pedálů

05.07.2014 17:48

Regionální muzeum a galerie v Jičíně ve spolupráci s Národním technickým muzeem Praha a archivem společnosti Škoda auto Mladá Boleslav připravilo na letošní jaro výstavu s názvem Šlápněte do pedálů, který prozrazuje její náplň: historii cyklistiky, můžeme doplnit – od jejích moderních počátků a se zřetelem k našemu kraji. Přestože je na expozici umístěno tuším jedenáct historických vysokých kol (ty jsou právě z Národního technického muzea v Praze), které se podařilo vypůjčit, jak mi s oprávněnou hrdostí prozradil ředitel muzea PhDr. Michal Babík, který je sám vášnivý cyklista, zásadní položkou výstavy byly i textové panely, které seznamují s příběhem jízdního kola od tzv. draisin, jakýchsi odrážedel (právě že „bez pedálů“, takže jezdec šlapal pouze po zemi), nazvaných podle jejich původce Karla Friedricha Draise, přes kola vyráběná Janem Kohoutem, která známe dnes spíše z různých historických filmů či reklam, ale některé (zřejmě ale novější) vídám občas projíždět (řidič je přitom uzpůsoben v patřičném modře pruhovaném triku a čapce) po Českém ráji, osobnost Josefa Pechánka z Hořic, který se do této historie zapsal významným způsobem, přes výrobce jízdních kol v Jičíně atd. až po sedmdesátá léta minulého století, z nichž jsou vystavena kola, na kterých už jezdili i někteří z nás.

Výstava je, jak bývá v jičínském muzeu už neodmyslitelným zvykem, připravena velmi pečlivě, dokumentuje řadu aspektů cyklistiky, od těch humorných (různé vyhlášky, Jízdní řády pro cyklisty – mimochodem nějakou regulaci bych, zvláště pro opilce, prohánějící se kolem půlnoci neosvětlené i mimo město, přivítal i dnes), humorně poetických (vize nejrůznější dopravy ve městě, včetně lanovky, na pohlednicích ze začátku minulého století) až po seriózní – nejrůznější obrazy, cyklistické propriety či součásti bicyklů a samotné exponáty jízdních kol, z nichž některé půjčili na výstavu i místní sběratelé či cyklisté. Ti i sami na výstavu přišli v příslušně dobovém nastrojení, včetně medailí, jak je patrné ze snímků, které jsem – jako jeden mezi několika dalšími – pořídil. Další souvislosti komentuje text anotace výstavy na stránkách jičínského muzea:

Výstava „Šlápněte do pedálů“ neseznamuje pouze s rozvojem cyklistiky v českých zemích, ale také s historií klubů velocipedistů, výrobci a prodejci kol, cyklistickými akcemi a závody.

Počátky cyklistiky jako takové mají vztah i k Jičínsku. Pravděpodobně v Hořicích bylo sestrojeno v roce 1867 první jízdní kolo na našem území. Přímo v Jičíně působilo také na konci 19. a počátku 20 století množství malých výrobců a prodejců kol. Například Evžen Fuchs, známý závodník, který v Jičíně místo střižního zboží začal prodávat kola, Jan Mendík či František Halíř. Ten provozoval již v této době půjčovnu kol“uvádí autorka výstavy Jana Kořínková.

Představeny budou však také velcí výrobci kol jako například továrna ESKA, Premier či Laurin & Klement. A právě historie vzniku továrny legendárních výrobců kol a později motocyklů z Mladé Boleslavi bude představena na nové výstavě. Stejně tak příběh Emy Destinové, která v době svého milostného vztahu se závodníkem Jindřichem Vodílkem, napsala divadelní hru s cyklistickou tématikou „U cíle“. Zjistíte také, co si oblékali dámy a pánové na počátku 20. století na své cyklo výlety, ale také to, že důležitou součástí tehdejších cyklistů byl bičík na odhánění psů.

Texty k výstavě vycházejí z archiválií SOkA Jičín, z dobového tisku, ze vzpomínek pamětníků a jičínských sběratelů. Archivní materiály mapují činnost jednotlivých klubů velocipedistů či změny cen jízdních kol. Z dobového tisku pocházejí inzeráty výrobců kol, které svým vtipem zcela přesahují dnešní reklamní spoty. Noviny však zaznamenaly také zprávy o cyklistických nehodách či krádežích kol. „Historické informace pak doplňují dobové snímky ze sbírky RMaG v Jičíně, pohlednice ze soukromé sbírky Ing. Karla Čermáka a další sbírky fotografií. Nechybí však především různé typy historických kol z Národního technického muzea, muzea v Nové Pace a Hořicích, muzea Škoda Mladá Boleslav a také od soukromých sběratelů“ dodává J. Kořínková.

 https://www.muzeumhry.cz/cs/vystavy/aktualni-vystavy/308-vystavaslapnetedopedalu
https://www.ceskenoviny.cz/regiony/zpravy/jicinske-muzeum-zahajilo-vystavu-priblizujici-historii-cyklistiky/1085247

Moje fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Slapnete_do_pedalu/

Zpět