Sarah Connor / Muttersprache

10.10.2015 02:51

Sarah Connor / Muttersprache

V tomto příspěvku se samozřejmě nejedná o Sáře Connorové, americkém sci-fi seriálu, plným titulem Terminator: The Sarah Connor Chronicles (Terminátor: Příběh Sáry Connorové), nýbrž o německou soulovou a popovou zpěvačku Sarah Connor, vlastním jménem Sarah Terenzi (nar. 1980), jednu z nejúspěšnějších evropských zpěvaček (12 millionů prodaných desek), jejíž poslední album nicméně zaujme tím, že na rozdíl od předchozích má německý titul – Muttersprache (česky „Mateřština“) a v rodné řeči je také nazpíváno.

Na české Wikipedii má krátký životopis, z německé, kde je samozřejmě podstatně delší, nemá nicméně smysl v tomto případě cokoli překládat, protože na internetu najdeme v češtině pěknou biografii na stránkách Osobnosti.cz. Samozřejmě bychom mohli něco „vyšťourat“, třeba takové blbosti, jako že na nějakém fotbalovém stadionu zazpívala při velké národní příležitosti státní hymnu s chybným textem (podruhé, když verš opakovala, už to bylo „fehlerfrei“), ale „informace“  tohohle typu mě vůbec nezajímají.

Můžeme si raději číst, ale taky třeba poslouchat i předchozí věci – její první album z roku 2001 s názvem Green Eyed Soul nebo megahit From Sarah with Love. Pak další megahit Skin on skin.  Je to samozřejmě střední proud, uvědomuju si teď, že moje dcera měla ve své diskografii v počítači někdy v době, kdy studovala, nějaká alba právě také od Sarah Connor.

Takže k tomu poslednímu albu, které vyšlo v květnu tohoto roku (2015) u Universal Music s 13 tituly (v DeLuxe Edition 20 titulů). Je to, jak už naznačeno, první album, které bylo nazpíváno v němčině. Sarah Connor se podílela na hudbě i na textu, prvních deset songů vzniklo ve spolupráci s producentským triem berlínské skupiny (dua) Rosenstolz Peterem Plate, Ulfem Leo Sommerem a Danielem Faustem (s nimiž pracuje od alba Herz, Srdce). První singl, který vyšel ještě před albem 1. května, s názvem Wie schön Du bist, obsadil v hitparádě druhé místo. Dívku v hudebním klipu hraje mladá berlínská herečka Helena Siegmund-Schultze. Studiové album se dostalo v Německu a ve Švýcarsku v žebříčku na první místo. Ve vydání DeLuxe jsou obsaženy ještě tři písně, které Connorová zpívala v televizním vysílání Sing meinen Song – Das Tauschkonzert v dubnu předchozího roku (2014) Keiner ist wie Du, Ich atme ein und I Feel Lonely. Dále jsou na albu obsaženy ještě tři anglicky zpívané písně Unlove You, Come Home und Close to Crazy, které Connorová sama napsala.

Album, které vyšlo po pětileté přestávce, se u kritiky setkalo s pozitivním ohlasem, Thomas Winkler, hudební publicista v Die Zeit, jej považuje za „pozitivní překvapení“, zvláště vzhledem ke kritickému postoji k tomu, co bylo v Německu v této oblasti vyprodukováno v posledních letech. Jiná kritička poznamenala, že Sarah Connor je nová Helene Fischer (velmi oblíbená zpěvačka a tanečnice středního proudu, původem Ruska, narozená v roce 1984).

Seznam skladeb
1. Mit vollen Händen (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 3:48
2. Wie schön Du bist (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 3:38
3. Halt mich (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 3:10
4. Bedingungslos (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 3:52
5. Kommst Du mit ihr (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 3:24
6. Mein König (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 4:13
7. Augen auf (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 4:30
8. Deutsches Liebeslied (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 4:46
9. Versprochen (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 3:47
10. Anorak (Sarah Connor, Daniel Faust, Peter Plate, Ulf Leo Sommer) – 4:02
11. Meine Insel (Sarah Connor, Thilo Brandt, Pille Hillebrand) – 2:50
12. Wenn Du da bist (Sarah Connor, Simon Triebel, Ali Zuckowski) – 3:24
13. Das Leben ist schön (Sarah Connor, Simon Triebel, Ali Zuckowski) – 3:17

Na www.laut.de je obsáhlá recenze alba, ale to už se mi nechce překládat (jsou tam taky ukázky všech písní).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Termin%C3%A1tor:_P%C5%99%C3%ADb%C4%9Bh_S%C3%A1ry_Connorov%C3%A9

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sarah_Connor
https://de.wikipedia.org/wiki/Sarah_Connor
https://de.wikipedia.org/wiki/Muttersprache_(Album)

https://www.laut.de/Sarah-Connor/Alben/Muttersprache-96567
https://www.zeit.de/kultur/musik/2015-05/snoop-dogg-sarah-connor-rocko-schamoni-vaccines

https://www.youtube.com/watch?v=oa47ieez6n4&list=PLf5MZyefW85SbFMaHApwhoND-RpZxqseC&index=1

Zpět