Řehoř Hrubý z Jelení (kolem r. 1460 – 1514)

06.02.2013 00:41

Řehoř Hrubý z Jelení (kolem r. 1460 – 1514)
Sedmdesát dva jmen české historie / Díl č. 14

Jedním z nejvýznamnějších oborů humanismu je překladatelství. S nadsázkou lze říci, že humanismus se z překladů zrodil, že překlady jsou jeho podstatou. V každém případě změna chápání významu slova, kladoucí důraz na jeho přesnost a výstižnost, i literární tradice jako jednoho z pilířů kultury, vyjádřená také obratem ad fontes – k pramenům, vyzdvihuje autoritu slova novým způsobem.

Řehoř Hrubý z Jelení je jedním z nejvýznačnějších překladatelů našeho humanismu vedle Viktorína Kornela ze Všehrd, který formuloval jeho program, a kdo pilně studoval na gymnáziu, vzpomene si, že přeložil Chválu bláznovství Erasma Rotterdamského.

V televizním portrétu se dozvíme, že fakt o jeho životě víme pramálo. Pocházel z nižší šlechty a zřejmě vlastnil statek na Lounsku, byl ženat, manželka byla katolička, jejich syna Zikmunda vyslal na studia do Prahy a potom do Itálie. Netrpěl nedostatkem. Byl utrakvistou a zapůsobil na něj program humanismu, který se snažil staré antické učenosti využít k novému pohledu na svět. Pomocníkem při šíření humanismu se stal knihtisk, který už byl vynalezen už před půl stoletím.

Hrubého překlad Erasma, který vyšel v roce 1512, už po třech letech od doby, kdy kniha vyšla latinsky. Hrubému můžeme připsat prvenství, jeho překlad byl první v národních jazycích, do francouzštiny se uskutečnil až v roce 1520 a do ostatních jazyků ještě později. Řehořovo dílo je dnes málo známé a nepříliš doceňované. Dnes se zjišťuje, že se zachovala celá řada spisů, které se zachovaly v ručních opisech (mj. v Národní knihovně v Praze, některé jsou zveřejněny v digitální podobě na internetu). Řehoř Hrubý se nevyhýbal soudobému vynálezu, zdá se nicméně, že bylo knih vytištěno více, než se zachovalo. Vedle Erasma překládal Cicerona a Francesca Petrarcu, Jana Zlatoústého atd.. Z roku 1516 pochází nádherně vypravený kodex s texty o životě svatých otců. Z vlastní tvorby Hrubého víme o jediném díle. Napomenutí Pražanům.

Dvaasedmdesát jmen české historie
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200014-rehor-hruby-z-jeleni/
Velmi stručná stránka na Wikipedii
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98eho%C5%99_Hrub%C3%BD_z_Jelen%C3%AD
Spisovatele.cz
https://www.spisovatele.cz/rehor-hruby-z-jeleni
Digitální podoba rukopisu překladů
https://www.manuscriptorium.com/apps/main/mns_direct.php?docId=set20081124_128_41

 

Zpět