Program záchrany architektonického dědictví

12.12.2014 22:49

Mám před sebou materiál, který hovoří o schválených finančních příslibech pro opravu památek v Programu záchrany architektonického dědictví pro rok 2014. Je to samozřejmě jeden z pohledů na naše kulturní dědictví, souhrnný přehled, který vybírá z množství jednotlivých položek našeho kulturního dědictví jen určitý výsek, pohled vedle těch, které se zabývají na jedné straně už opravenými a veřejnosti zpřístupněnými skvosty, jako je barokní areál Kuksu, na druhé straně desítkami a stovkami památek, které chátrají nebo, v horším případě, jsou už ruinami - buď coby výsledkem "nepovedené privatizace" (proč to nenazvat pravým jménem, rozkradení) nebo nedostatku financí jejich majitelů, např. obcí, které na svou, mnohdy cennou historickou památku při dnešním členění majetkových vztahů (stavba vznikala ve zcela jiných kontextech) nemají finanční zdroje. Patnáct stránek seznamu s dvaceti položkami na jedné samozřejmě představuje zlomek toho, o co bychom měli ("všichni", každý svým způsobem) pečovat, a určitě jen jeden ze zdrojů jeho údržby, záchrany, obnovy...

V Královéhradeckém kraji žádali (ne vždy dostali) vlastníci památek, ať už to je fyzická osoba, obec, sát, církev či židovská náboženská obec, občanské sdružení, obecně prospěšná organizace, nadace, kraj, jiná právnická osoba (s. r. o., a. s. apod.), mezinárodní organizace či státní podnik, v následujících případech: Přehrada a vodní elektrárna Těšnov (vodní dílo Les Království, nedávno prohlášená za národní kulturní památku), klášter Broumov, hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově, kostel sv. Gottharda v Hořicích, kostel sv. Anny v Kuklenách (Hradec Králové), kostel sv. Ignáce v Jičíně, hrad Kost, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace, kostel sv . Barbory v Otovicích, kostel Nejsvětější Trojice v Pilníkově u Trutnova, bývalý benediktinský klášter v Polici nad Metují, hrad ppotštejn, hzámek v Rychnově nad Kněžnou a ve Sloupně, kostely sv. Stanislava ve Smidarech a sv. Vavřince v Teplicích nad Metují, kaple Zjevení Páně ve Smiřicích, dům čp. 92 "Dřevěnka" v Úpici, kostel sv. Václava ve Veliši (skvost italského baroka), zámky v Doudlebech nad Orlicí,  Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, v Novém Městě nad Metují a v Žacléři.
Položky nikterak závratné, v řádu statisíců, mají být určeny většinou na dílčí opravy, např. obnova fasády, opravy komínů, oprava krovů či střešního pláště atd. Zajímavé je číst si i, kdo je dnes vlastníkem jednotlivých památek, byť to i v této tabulce je řečeno obecně (jak poznamenáno výše, stejně tak, jako skutečnost, že se v kolonce návrhu také objeví "nula"), i tak to zde nebudu rozvádět. Smyslem onoho vyjmenování má být spíš nasměrovaný ukazováček, tady je něco zajímavého, než kroucení hlavou nad tím, že někdo dostal něco z daní daňových poplatníků, jak by si to u nás mohl někdo také vyložit místo toho, aby byl rád, že nebude chodit kolem další polozřícené ruiny.

https://www.npu-cb.eu/servis-pro-vlastniky-pamatek/dotacni-programy/prehled-dotacnich-programu/

https://www.mkcr.cz/scripts/detail.php?id=430

https://dotacni-noviny.cz/program-zachrany-architektonickeho-dedictvi-ministerstva-kultury/

Zpět