Pasov

20.08.2012 15:34

Pasov
EXOD 2012

Pasov, „město tří řek“, hlásají sebeprezentace města v informačních materiálech i na webových stránkách, a také ten první dojem při příjezdu je právě z onoho soutoku, nejdříve oné méně známé řeky Ilz, po průjezdu tunelem pak s plnou parádou, totiž Dunaje a Innu, svírajících poloostrov historického jádra města s panorámatem sakrální architektury a vpravo nad protějším břehem v tomto místě kupodivu méně mohutného Dunaje pak dominujícím Horním hradem.

Tento dojem se opakuje, pokud přijíždíte z Čech a nikoli z druhé strany, od jihu, přes Innstadt, nad nímž (je ovšem vidět i z centra) je zase jiná, byť ne tak výrazná dominanta, věžičky kláštera Mariahilf. A tak je toto město z tohoto prvního pohledu městem dominant, „rámování“ a „členění“, a to si přitom ani neuvědomujeme hranice Německa a Rakouska, které probíhají středem Innu a lomí se kousek za jednou z budov pasovské univerzity (katedry numerické matematiky a analýzy), samozřejmě, v době Schengenu si hranice neuvědomujeme takřka nikde.

Tím se liší dnešní pocit cestování od onoho před dvaceti lety, kdy ještě byly hranice mezi státy zřetelné, i když jsme tenkrát silněji vnímali právě spojitost, společné momenty, příhraniční spolupráci (na EXODu v Chebu jsme viděli konkrétní výsledky spolupráce české a německé strany, mnohdy spíše německé pomoci, která se slovem spolupráce zjemňovala) atd. Připomíná mi to „Plán města / Informace pro Váš pobyt“, český letáček, který naznačuje, že jsme přišli právě včas, neboť Pasov slaví „350 let barokního města“.

Zvládli jsme samozřejmě jen zlomek toho, co by se dalo dát na program, nicméně i tak jsme si to užili. Od radnice se zvonkohrou (tou jsme se pak loučili) a pozoruhodnými historickými sály (navštívili jsme také před odjezdem, byl ještě čas) jsme došli na „soutok tří řek“ (tam pozoruhodná Planetární stezka a stopy příliš neudržovaného labyrintu), odtud z druhé strany (od Innu) nahoru ke klášteru Niedernburgu, kde je hrob uherské královny Gisely, jezuitskému kostelu sv. Michaela a k dómu sv. Štěpána. Tenhle kousek jsme šli společně, pak se odpojili a prošli uličky až skoro dolů k nádraží. Uvažovali jsme o cestě na Horní hrad (Veste Oberhaus), kam jede autobus, nicméně zas až tolik času nebylo, takže jsme se vrátili do dómu, který byl v tu chvíli natřískán do posledního místa, na varhanní koncert (neplatí ovšem už, co tvrdí leták, že zdejší varhany, 17 774 píšťal a 233 registrů, jsou největší na světě, v roce 1994 je předstihl nástroj v Los Angeles). Pak zmrzlina a kafíčko v jedné kavárničce, městský farní kostel sv. Pavla, atd.

Ve zmíněném plánku je ještě zmíněno Muzeum moderního umění, kousek od radnice, šli jsme kolem, stejně jako kolem Muzea sbírky sakrálních předmětů dómu a diecézního muzea v Nové biskupské rezidenci, na druhém břehu Innu, tedy v Innstadtu je ještě Římské muzeum Kastell Boiotro, kostel sv. Severina či už zmiňovaný klášterní kostel Mariahilf. Nevím, zda by stálo za to dojít ještě i k univerzitě, která nicméně není historickou záležitostí. A pak si tady ještě čtu, to jsem přehlédl, Muzeum skla s 30 000 exponáty, „největší muzeum českého, slezského a bavorského skla na světě“.

Odkazy
Dobré stránky o cestování zvl. ve střední Evropě

https://www.iereus.wz.cz/mesta/passau.html
O Horním hradu, když jsme tam už nebyli, a o česko-německých vztazích v historii prizmatem Pasova
https://www.novinky.cz/cestovani/247482-pasov-poji-s-cechy-nejen-pivo-ale-i-rudolf-ii-a-zlata-stezka.html
Jiné adresy
https://www.turistika.cz/mista/pasov
https://www.germany.travel/cz/mesta-kultura/mesta/pasov.html
https://nemecko.tripzone.cz/pasov
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pasov
https://www.apsida.cz/hrady/cizina/nemec/bavor/bav_dol/pasov/pasov.htm
https://www.apsida.cz/hrady/cizina/nemec/bavor/bav_dol/pasov/oberhs/pasov_ober.htm

Adresy pro fajnšmekry
https://www.kohoutikriz.org/data/w_prang.php
https://www.mmk-passau.de/
https://www.glasmuseum.de/
https://www.glasscollector.net/PassauTour/passau.html
https://www.germany.travel/en/leisure-and-recreation/scenic-routes/glass-route.html

Moje fotografie na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Pasov_I/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Pasov_II/

Zpět