Oscar Peterson

24.02.2014 13:08

Oscar Peterson
(Slavní zemřelí roku 2007)

někdejší seminárky studentů LG

Ve věku 82 let zemřel v neděli 23. 12. 2007 večer slavný kanadský jazzový pianista Oscar Peterson. Hudebník, který za 60 let kariéry vydal kolem 200 alb, podlehl ve svém domě na předměstí Toronta ledvinovým komplikacím. Oscar Peterson patřil k nejvýznamnějším jazzovým pianistům. Bylo pro něj typické, že hrál velký počet not, které ovšem přesně seděly a ladily s lehce lyrickým pojetím. Petersonovo pojetí vycházejcíí ze swingu a be bopu vykrystalizovalo na začátku padesátých let a od té doby se příliš nezměnilo.

Pianista přezdývaný „Oscar nezastavitelný“ se aktivně věnoval hudbě i v pozdním věku. Nezastavil hoani těžký infarkt v roce 1993, který jeho uměleckou dráhu přerušil na pouhé dva roky. Peterson se narodil v roce 1925 v Montrealu jamajským přistěhovalcům jako čtvrté z pěti dětí. Všechny odmalička na něco hrály. Oscar původně na trubku, ale kvůli tuberkulóze v šesti letech přešel na piano, kde začal s klasikou.

Sedminásobný držitel ceny Grammy navštívil v roce 1974 i Prahu. V 80. letech byl jmenován profesorem a od roku 1991 byl rektorem Yorkské univerzity v Torontu. Peterson nedávno svůj život shrnul v autobiografii A Jazz Odyssey.

[text je součástí rozsáhlejší seminární práce, kterou jsem rozdělil na jednotlivé osobnosti; téma je viděno z tehdy aktuálního úhlu pohledu, neboť Martin se věnoval osobnostem, které v tomto roce – 2007 – zemřely]

Zpět