Ondrej Krajňák

26.11.2012 21:41

Klavírní virtuos, skladatel, hudební aranžér, jeden z nejvýznamnějších hudebníků této doby. Podobně jako u Josefa Feča také tato úvodní věta pochází z „romské“ stránky emotivní herečky a zpěvačky Idy Kelarové. Slovenský nadaný muzikant slyšel v deseti letech muziku Oscara Petersona, jak se píše v jeho portrétu dále, a směr jeho hudebního rozvoje byl jasný. Rodné Levice, Budapešť, Berklee, to je ona cesta, vzory J. S. Bach, Bartók, Chopin a Prokofjev ve vážné hudbě, v jazzu vedle Petersona Chic Corea, Gonzalo Rubalcaba, Adam Makowicz. Na stránce Idy Kelarové je též proto, že společně založili Jazz fameliji (tj. Jazzovou rodinu).
Jinou sestavou je trio společně s bubeníkem Otto Hejnicem a zmíněným kontrabasistou Josefem Fečem. Ve zprávách na iDnes.cz vyšla v dubnu t. r.  (2012) pochvalná recenze Lubomíra Dorůžky na jejich společné album s názvem One. Z devíti vlastních skladeb je vypíchnut sedmiminutový Labyrinth, album je charakterizováno tendencí odklonu od chórusového jazzu a hodnoceno slovy „přináší prostě další nový zvuk na široce rozprostraněné scéně dnešního jazzu“.
 
Dvě formace jsou dvěma příklady řady dalších spoluprací se slovenskými jazzmany, jak ukazuje článek na musicpark.sk, další současnou sestavou je kapela, která (hraje v ní i Fečo) působí se Zuzanou Lapčíkovou. Tato flexibilita prostě k jazzu už patří.

https://kelarova.com/cs/ondrej-krajnak
https://zpravy.idnes.cz/otto-hejnic-bubenik-ktery-vi-co-chce-a-dokaze-to-fl3-/kavarna.aspx?c=A120402_171259_kavarna_chu
https://www.musicpark.sk/ondrej-krajnak-cyklus-slovenski-jazzovi-pianisti/
https://www.facebook.com/ondrej.krajnak.9

Zpět