Noc s Andersenem

30.03.2012 19:57

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje - knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedání před televizní obrazovkou k počítačový hrám. Tento stav kritizuje široká veřejnost, nám všem se zdá, že dnešní děti nečtou. Bylo provedeno mnoho výzkumů dětského čtenářství s alarmujícími výsledky, ale jen málokterý z nich radí, jak ze začarovaného kruhu ven. Mnozí odborníci lámou hůl nad rozvojem čtenářských návyků.

Tak je charakterizován projekt českých knihoven, který má posílit čtenářství v naší zemi. Dnes je právě ten den, kdy se rozběhne akce, na níž děti stráví v knihovně dobu, kdy jindy běžně chodí spát. Víme, že je to romantická věc, tento úžasný fígl, přebývat v budově té které instituce v době, kdy je jinak „po zavírací době“, se rozšířil v posledních letech na muzea a kostely, já sám vnímám vedle „obsahu“ těchto návštěv, tzn. u knihoven čtení, také moment oživení místa samotného. Má v sobě něco „romantického“, prostě noc je záležitostí romantiky odedávna. V televizi byly pěkné záběry z pražského Klementina, kde zahájil čtení z knížek jeho ředitel. V Čechách se k projektu připojilo prý více než devět set institucí.

https://www.nocsandersenem.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Noc_s_Andersenem
https://www.rozhlas.cz/zpravy/literatura/_zprava/deti-mohou-stravit-dnesni-noc-s-andersenem-v-knihovnach-nebo-v-ceskem-rozhlase--1039018
https://m.rozhlas.cz/regina/denik/_zprava/i-v-prazskem-klementinu-se-chysta-noc-s-andersenem--1039175

 

Zpět