Nejlepší a nejhorší. Kontroverzní

19.02.2011 16:51

Na Česko-Slovenské filmové databázi https://www.csfd.cz/ se můžeme mimo jiné pobavit, když si rozklineme submenu Žebříčky. Podle volby Nejlepší filmy nebo Nejhorší filmy zde najdeme příslušné žebříčky, vytvořené podle hodnocení diváků, vyznačeného v pravém sloupci v procentech. Na prvních místech těch nejlepších nalezneme v současnosti Vykoupení z věznice Shawshank, Forrest Gump, Přelet nad kukaččím hnízdem, Kmotr, Šindlerův seznam, Sem, Zelená míle, Dvanáct rozhněvaných mužů atd. Zajímavé je, že to zdaleka nejsou nejnovější filmy – poslední jmenovaný, s George (Jiřím) Voskovcem, je víc než půlstoletí starý (1957). Rovněž žánrově je to poměrně široký rozptyl, značný podíl mají filmy, jejichž děj je drsný, ale nikoli samoúčelný horor, mnohé pracují s estetikou ošklivosti. Výběr je výpovědí o divácké orientaci, řekl bych kultivovanějšího publika – protože to jsou ti, kteří si dají tu práci a budou hlasovat.

Zajímavá úvaha může být i nad tím, že a kolik filmů české provenience se v žebříčcích objeví. V Nejlepších jsou prvním filmem Pelíšky (na čtrnáctém místě), nepočítáme-li Formanův film Přelet nad kukaččím hnízdem (třetí místo) za tak trochu český film. Zato v Nejhorších filmech suverénně vede Playgirls II. a za ním je řada dalších. Řekl bych, že to svědčí o kritičnosti publika, ne-li přímo vytříbenosti. Na druhé straně kouzlo pitomosti, popřípadě přímo braku, dostává na brak – pardon, na frak. Naštěstí je tu ještě kategorie Nejrozporuplnější filmy. Právě tam nalezneme snímky, které buď po letech ztratily mnohé z toho, čím poutaly v době, kdy byly v kinech, ale třeba také nejrůznější předělávky filmů z třetích zemí, které pro své publikum vrhají na trh neuvěřitelné věci. Vzhledem k tomu, že nemají žádnou velkou filmovou tradici a tedy ani dobré řemeslo, ani vytříbený vkus, a dokonce zřejmě ani dostatek potřebných financí, a jsou tedy mnohdy neuvěřitelně odbyté, ale na druhé straně se snaží se vyrovnat modelům euro-americké kultury, vznikají neuvěřitelné konglomeráty, nad kterými se můžeme usmívat. Jsou to třeba filmy jako Korkusuz (1986, režie Çetin Inanç) turecká předělávka Ramba, ke kterému uživatel woody napsal:

Na Turcích mě pokaždé šokuje, že se vůbec nesnaží tu mizérii způsobenou lacinými kulisami a minimálním rozpočtem, maskovat jako všichni ostatní. Nemají scénáře, objedou se bez hereckých výkonů, bez dramaturgie, narace, střihu, dokonce posloupnosti scén nebo hudby (dva akordy na varhany jsou výhra). Na každém trashi je alespoň něco profesionálního, turkishplotation je naproti tomu amatérské domácí video s neuvěřitelnou mírou brutality jak vůči postavám, tak divákovi... (protrpěn celý film, vy s klidem berte 6 minutové video na YouTube). Jiný uživatel film okomentoval:
Něco takhle debilního jsem nikdy neviděl. Akční scény mi připomínaj časy, kdy jsem se honil s klukama na pískovišti. Mazec je třeba když hlavní hrdina najde bazuku a střílí z ní jako z kulometu, všude se náhodou válej další náboje, když vystřelí, tak je vidět jak někdo tahá za provázek a vytahuje střelu z hlavně, "herci" padaj na zem nejmíň 10 sekund po výbuchu s takovou grimasou, že se člověk nemůže udržet neřehtat se jako malej lojza. Já to doopravdy nechápu, vůbec nepobírám co tím chtěl básník říci ale je to zatraceně hustej nářez :)

https://www.csfd.cz/film/170713-korkusuz/
https://www.youtube.com/watch?v=kyNU5ejltAI
Ještě větší psina je film s názvem Robot monster, jehož děj slovenský komentátor popsal takto:
Mimozemšťan, vyzerajúci ako gorila s potápačskou helmu na hlave, mal za úlohu zlikvidovať všetko ľudstvo na Zemi. Svoje poslanie ale nenaplnil - 6 ľudí sa zachránilo. Jeho momentálnou úlohou je preto zamerať sa na nich a doviesť svoju misiu do konca. (POMO)
https://www.csfd.cz/film/42613-robot-monster/
https://www.youtube.com/watch?v=cq9IKsH9BXg

Zpět