Můj život beze mne

04.12.2015 17:48

Můj život beze mne
filmy na DVD

Můj život beze mne, 2003, režie Isabel Coixet. Dobré filmy týdeníku Reflex, sběratelská edice III., 85.

Příběh 23leté Ann (S. Polley), milující manželky a matky dvou dcer, která se jednoho dne dozvídá od svého lékaře krutou pravdu – je smrtelně nemocná a zbývá jí jen pár týdnů života. Ann nechce způsobit svým blízkým zármutek a rozhodne se nést svůj osud v tajnosti. Ten kousek života, který je ještě před ní, chce prožít s velkou chutí. Dohnat vše, co zanedbala, smířit se s lidmi, se světem… (anotace na zadní straně krabičky)

Isabel Coixet (1960, Barcelona, Španělsko), režisérka a scénáristka, která se ve své tvorbě zaměřuje zejména na podrobné vykreslení lidské psychiky tváří v tvář existenciálním problémům. Velmi oceňovaným se stalo drama Můj život beze mě (2003), které zabodovalo i na několika filmových festivalech. Podobně úspěšné bylo i následující Tajemství slov (2005). V roce 2006 se Isabel Coixet podílela na projektu povídkového filmu Paříži, miluji tě. V duchu tragického milostného příběhu se nese drama Umírající zvíře (2008), s hvězdami Penélope Cruz a Benem Kingsleym v hlavních rolích. Isabel Coixet natočila také dokumentární film Neviditelní (2007). (text na vnitřní straně obálky)
Doplňme: Elegie (Elegy, 2008), Mapa zvuků Tokia (Map of the Sounds of Tokyo, 2009), Učit se řídit (Learning to Drive, 2011), Nikdo nezná noc (Nadie quiere la noche, 2015)

Jak je zřejmé z originálních názvů filmů v závorkách a jak to španělská režisérka komentuje i v rozhovoru, který je v bodusech dívídíčka, některé filmy točí ve španělštině, jiné v angličtině. Tak například právě film Můj život beze mne má originální titul My Life without me a alternativní španělský Mi vida sin mí. Podle mého názoru Isabel Coixet vybrala pro film, který po celou dobu udržuje komorní, intimní a nevzrušenou atmosféru, skvělé obsazení, především hlavní hrdinku Sarah Polleyovou. Kanadská herečka, režisérka a scénáristka (1979) pochází z herecké rodiny (Matka Diana a otec Michael byli herci) a Sarah se objevila na plátně už ve čtyřech letech, v devíti pak hrála ve filmu i u nás myslím dost dobře známém, totiž Dobrodružství barona Prášila (1988) Terry Gilliama. Převážně se věnovala nezávislým filmům. Často hrála ve filmech Atoma Egoyana (o něm je na těchto stránkách rovněž příspěvek), jeho film Sladké zítřky s dvojnásobnou nominací na Oscara jí umožnil prorazit. Poté byla vidět ve filmech Davida Cronenberga, Michaela Winterbottoma a Wima Wenderse. Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead, 2004), remake stejnojmenného klasického hororu George A. Romera z roku 1978, byl jejím prvním hollywoodským filmem. V roce 2006 debutovala Polley za pochvalné pozornosti kritiky snímkem Daleko od ní, u něhož je i autorkou scénáře.

Zajímavé je, jaké reakce vzbuzuje hrdinka, která v autě natáčí svým dětem ke každým narozeninám v době, kdy už nebude žít (Můj život beze mne) blahopřání a svému muži, kterého miluje, hledá pro jeho příští život ženu, u odborné kritiky i u publika. Na CSFD takřka veskrze odmítavé, prý působí nesympaticky, odtažitě, příběh jako „neuvěřitelná báchorka“. Nejostřeji z filmové kritiky snímek odmítl James Berandinelli, vystudovaný elektroinženýr, který je respektovaným autorem přes tři a půl tisíce filmových kritik, zveřejněných na internetu („the best of the Web-based critics", jiná formulace online-critics). Ten tvrdí, že film je necitlivým, povrchním pohledem na nesympatickou postavu necházející se krátce před smrtí, filmu chybí jakákoli komplexita atd.. Nu, musím říci, že jsem ten pocit neměl, byť chápu amerického kritika, který srovnává snímek s filmy nabitými dějem a ideami. Tento je naopak plný něčeho, co už snad takřka neznáme, totiž zklidnění, nepatetické něhy („ani stopy patosu“ říká jiná kritika v čas. Cinema), bez jakékoli hysterie (možná to je to, co může působit nevěrohodně, ne snad hysterie, ale zděšení ve chvíli kruté pravdy – ale vím ze situací, které ovšem nejsou zdaleka tak děsivé jako u hrdinky filmu, že může člověk reagovat zcela neočekávaně). 

Tak, podívám se ještě do mého oblíbeného zdroje www.filmzentrale.com, kde jsou zajímavé recenze filmů, zde nalezneme příspěvek od nezávislého publicisty Dr. Phil. José Garcíi (publikován také na adrese https://www.textezumfilm.de/, které J. G. zřídil). García zdůrazňuje možnosti, co v takové chvíli člověk udělá: něco bláznivého, splní si nějaké poslední přání, bude zprávu ignorovat a žít do té doby, co to půjde… Ann, hrdinka filmu, především nikomu o své nemoci neřekne (na rozdíl od literární výpovědi Nanci Kincaid Pretending the Bed Is a Raft, která byla inspirací španělské režisérky, jak o tom mluví v rozhovoru). Sepíše vše, co musí udělat, než bude pokračovat „život bez ní“, kromě zmíněného například navštívit otce, který sedí už deset let ve vězení. Pak ji – vedle těchto samých rozumných věcí, v nichž je na prvním místě rodina – napadne i něco, je otázka, zda to nazvat bláznivé: chtěla by před svou smrtí ještě zažít lásku jiného muže, protože se vdávala v sedmnácti a jiného nepoznala. To všechno činí bez hořkosti, s lehce melancholickým pohledem – a v posledním smyslu, jenž je domnívám se základním poselstvím filmu, totiž žít vědomě svůj život. Režie přitom neskrývá skutečnost, že Ann vlastně zraňuje i druhého muže, člověka zklamaného životem (schází se s ním v prázdném bytě, který mu nechala jeho minulá žena), který jí věnuje něžnost v posledních chvílích. Ann jen na několika místech stručně, s plným uvědoměním a zároveň vyrovnaně, smířlivě, shrnuje, co člověku osud dopřál a co odepřel. Trochu jsem ještě doplnil či spíš obměnil komentář J. Garcíi, který nicméně uzavírá svůj pohled konstatováním, že při absenci transcendentní dimenze člověka zůstává u filmu pocit, který poněkud hodnotu tohoto citlivě zpracovaného dramatu snižuje.

Info
https://www.csfd.cz/film/41425-muj-zivot-beze-mne/prehled/
https://de.wikipedia.org/wiki/Mein_Leben_ohne_mich

https://www.textezumfilm.de/ zde se musí najít film – zde pod jménem Mein Leben ohne mich
týž text zde

https://www.filmzentrale.com/rezis/meinlebenohnemichjg.htm

Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=fGqjRKtHI_A
jiné
https://www.youtube.com/watch?v=uYIc8Z7PzUw
https://www.youtube.com/watch?v=4qIj405Td_0

Zpět