Mordecai Richler / Barneyho verze

14.04.2012 09:55

Tip na kanadského židovského spisovatele mám odněkud z tisku. Romanopisec, filmový scénárista a esejista (1931 – 2001) patřil v době, kdy žil, k nejznámějším autorům své země vůbec. V Kanadě navíc byl postavou, veskrze známou i svými veřejnými či politickými postoji.

Pochází z židovské rodiny obchodníka s kovovým šrotem, prostředí blízko Montrealu, kde vyrůstal se objevuje v jeho románech. Zapsal se na studium angličtiny na Sir George Williams University (dnes Concordia University), ale nedokončil jej a v devatenácti letech se přestěhoval do Paříže, kde žil několik let, poté zaměřil hlavní město evropské kultury za Londýn. V roce 1972 se vrátil do Montrealu, nicméně několik zimních měsíců pobýval v Londýně.

Prosadil se svým čtvrtým románem Učňovská léta Duddyho Kravitze (The Apprenticeship of Duddy Kravitz). Jako v řadě pozdějších románů se Richler zabývá židovskou komunitou v místě, kde ve čtyřicátých a padesátých létech vyrůstal.  V roce 1974 byl zmíněný román zfilmován režisérem Tedem Kottchefem. Richard Dreyfuss si v něm zahrál svou první hlavní roli.

Během své životní kariéry Richler psal pravidelně nejrůznější komentáře do novin, především do Looku a The New Yorkeru. V pozdějším věku psal jakožto sloupkař do The National Post (Toronto) a do The Gazette (Montreal). Ve svých příspěvcích se vyjadřoval kriticky k frankofonnímu separititstickému hnutí a jím prosazovanému jazykovému zákonu. Několik měsíců před smrtí byl Richler vyznamenán řádem „Companion of the Order of Canada“.

Richlerovy romány jsou prošpikovány humorem a satirickými výpady a byly mnohokrát vyznamenány či navrženy na nejrůznější ceny, mj. Booker Price. Jeho dětská kniha acob Two-Two meets the Hooded Fang se stala předlohou pro stejnojmenný trikový filmový seriál, který se vysílal v Německu na ARD.

Se svou ženou Florence měl Mordecai Richler pět dětí. Je pohřben na hřbitově Mont Royal v Montrealu.

Do češtiny bylo přeloženo několik románů. Vedle už zmíněného románu Učňovská léta Duddyho Kravitze  to byl Jezdec z ulice sv. Urbana (obojí v nakl. Argo) a nejnověji Barneyho verze. V roce 2010 vznikl na motivy tohoto románu film s Paulem Giamattim v hlavní roli a s Dustinem Hoffmanem v roli vedlejší. Nejvíce komentářů na českém webu najdeme v komentářích k filmu na CSFd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mordecai_Richler
https://www.facebook.com/pages/Mordechai-Richler/114712908540868
https://www.dobre-knihy.cz/krasna-literatura/ucnovska-leta-duddyho-kravitze.html
https://www.dobre-knihy.cz/krasna-literatura/jezdec-z-ulice-sv-urbana.html
https://www.dobre-knihy.cz/krasna-literatura/barneyho-verze.html

https://www.imdb.com/name/nm0725006/
https://www.csfd.cz/film/259795-barneyho-zeny/
Film natočený podle stejnojmenného románu Mordecaie Richlera vypráví nezapomenutelný příběh Barneye Panofskyho (Paul Giamatti), obyčejného muže žijícího neobyčejný život. Se svou první ženou Clarou (Rachelle Lefevre), nespoutanou rusovlasou dračicí, prožívá Barney krátký bohémský románek. Jeho druhou manželkou se stává slečna P. (Minnie Driver), upovídaná židovka, která má velkou zálibu v nakupování. Na jejich společné svatbě ale Barney poznává třetí ženu svého života, a to Miriam (Rosamund Pike), opravdovou lásku a později i matku jeho dvou dětí. Pestrým životem provází Barneyho i otec Izzy (Dustin Hoffman). Další důležitou linií příběhu je kromě tří Barneyho manželství i záhadné zmizení přítele Boogieho. Policie podezřívá Barneyho z vraždy, ale nemůže ho usvědčit. Celá záhada je objasněna až na konci příběhu. (citace z výše uv. adresy, zajímavé další komentáře)

Zpět