Mike Mainieri na Jazzovém festivalu ve Viersen 2007

08.01.2016 01:12

Mike Mainieri na Jazzovém festivalu ve Viersen 2007
jazzové události / koncerty na YouTube 

Muziku s vibrafonem mám rád pro jeho obvyklou melancholii, kterou jakoby přenášel do celého souboru. Alespoň Mike Mainieri, americký jazzový vibrafonista, hudební producent a skladatel, to se svým souborem Northern Lights, s nímž vystoupil na Mezinárodním jazzovém festivalu ve Viersen v Německu, potvrzuje. Mike Mainieri (1938) je, dá se říci, spolu např. s Buddy Montgomerym, pokračovatelem tradice tohoto nástroje ve Spojených státech, tedy především u nás v šedesátých letech hodně známého Lionela Hamptona a o něco mladšího Milta Jacksona.

Na vibrafon začal hrát v jedenácti letech (kromě toho také stepoval), v pouhých čtrnácti letech vystoupil se svým vlastním triem v show Paula Whitemana. V letech 1955 – 1961 byl členem orchestru Buddy Riche. Na konci šedesátých let pracoval pro celou řadu významných hudebníků a zpěváků, jeho jméno nalezneme vedle takových, jako je Billie Holidayová, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Coleman Hawkins nebo Wes Montgomery.

1967 hrál s ranou jazzrockovou formací Jeremyho Steiga Jeremy & the Satyrs. 1971 produkoval Mainieri album pro studio White Elephant a v následující době se zabýval vývojem syntezátorového vibrafonu. Hrál s vlastním kvartetem a s Michaelem Breckerem  und Steve Gaddem. 1978 vystoupil na Jazzovém festivalu v Montreux v duu s pianistou Warrenem Bernhardtem. 1979 založil s Breckerem, Gaddem, Eddie Gomezem a Donem Grolnickem jazzově orientovanou fusion kapelu s názvem Steps, která měla velký úspěch. Její následovník Steps Ahead zopakoval tento úspěch v letech 1983 a 1986 s různými hudebníky, jako Steve Khan, Eliane Elias, Chuck Loeb, Peter Erskine či Warren Bernhardt.

Následovně se Mainieri vrátil především ke studiové práci. Produkoval pop music, ale také George Bensona. Vedle toho hrál u Joe Hendersona, Gila Evanse, Arta Farmera, Al Jarreaua, Davida Sanborna, Marcuse Millera, Joe Lovana či Jima Halla. V roce 1989 založil nové vydání Steps Ahead (mu. s  Rachel Z). Později hrál s kapelami  American Diary, popř. American Standards. Jako producent, aranžér a skladatel se stará majitel labelu NYC Records o hudebníky jako je Paul Simon, Billy Joel, Aerosmith či Dire Straits.

Zdroj
https://de.wikipedia.org/wiki/Mike_Mainieri

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=0_UU-4VK5T0&index=11&list=PLOyyzqHa5XtMGx3kYJlDZb55s99g4jo8W

Zpět