Michal Cihlář

31.08.2011 22:41

O Michalu Cihlářovi jsem slyšel dávno předtím, než získal všeobecnou pozornost coby ten, který dal nový vizuální grafický styl pražské zoologické zahrady (což bylo ještě za ředitele Petra Fejka). Cihlář byl už tenkrát v uměleckých kruzích považován za pozoruhodnou osobnost, objevující v grafice, autorské knize, papíru a dalších kategoriích umělecké tvorby nové možnosti. K tomu píle a zajímavé věci. Představa kresby slona, která je velká jako slon…. V jednom rozhovoru (viz odkaz dole) jej jeho moderátor uvedl jako „nekorunovaného krále českého linorytu“.
V tomto sdělení je něco víc, než jen potvrzení kvality někoho, kdo se s vervou a vytrvalostí zabývá něčím, co vypracuje k dokonalosti. Je v tom dnes pozoruhodný názor, který Michal Cihlář prezentuje. Pozoruhodný dnes proto, že většina umělců se zabývá těmi v uvozovkách „vyššími patry“ umění s velkým „U“, zatímco Cihlář akcentuje to, co je dnes považováno „jen“ za řemeslo, a co k umění nestačí. Neříkám, že ten názor mnohdy není oprávněný, tuctových „umělců“ bez názoru, kteří ovládají řemeslo, je přehršel. Kdysi k tomu přispěl F. X. Šalda, který rozlišil onoho tuctového spisovatele a básníka, který disponuje „vnitřním zrakem“.
V úctě k řemeslu je nicméně za prvé zřetelná umělcova pokora, které je dnes jako šafránu, za druhé jeho vztah k užitému umění, v jehož prostoru (grafický design, knižní ilustrace, známky) se podstatným způsobem realizuje, jako třeba kdysi Josef Čapek, Max Švabinský či J. V. Potvrzuje to i rozhovor na www.novinky.cz , kde se Cihlář vyznává obdivem ke Studeňanskému mistrovi a která končí odpovědí na otázku, čím by se živil, kdyby nebyl umělcem – „Asi zase rukama.“
Setkal jsem se s ním při příležitosti knihy Kvik pluje na jih (Labyrint/ Raketa, Praha 2004), kterou představil veřejnosti na jičínském pohádkovém festivalu, na který jsme jej pozvali. Zaujala mě tenkrát věcnost, s níž zdůrazňoval, že se nejedná o tučňáky, nýbrž o alky, a v čem že se odlišují. O tom, že existuje zvíře s takovým názvem, jsem do té doby neměl ani ponětí.

Odkazy
https://artlist.cz/?id=168
https://www.gallery.cz/gallery/cz/michal-cihlar.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Michal_Cihl%C3%A1%C5%99
https://designportal.cz/nazory-komentare/michal-cihlar-zoo-praha-souboj.html
https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/umeni/oko-bere/michal-cihlar-jako-ilustrator_180851.html
https://www.jedinak.cz/stranky/txtcihlar.html důležitý článek
https://strategie.e15.cz/prilohy/marketing-magazin/zoolog-michal-cihlar-468177
https://www.novinky.cz/kultura/239664-michal-cihlar-je-mistrem-uzite-grafiky.html
Alky a tučňáci
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C4%8D%C5%88%C3%A1ci

Zpět