Města v Rakousku

17.06.2010 10:47

Solnohrad byl po Listopadu jedním ze dvou míst, které se objevovalo v nabídce vznikajících cestovních kanceláří – vedle ještě Benátek. O nich a českých turistech se objevil v německém tisku článek, v němž se psalo: Na náměstí svatého Marka se objevily zvláštní bytosti, pytlíky pod očima, všechno si udiveně prohlíželi, nic si nekoupili ani si nesedli do zahrádek kaváren, jídlo si rozbalili z ruksaků na zádech a snědli vestoje, ale nic neukradli a jak přišli, tak zase zmizeli. Četl jsem jej na vlastní oči. Právě tehdy dostal německý výraz „Rucksacktouristen“, česky krásně „baťůžkáři“, specifický význam. Byly cestovky, které převážely turisty, přes noc z jednoho místa na druhé, ti pak, jak jsem slyšel, během jednoho zájezdu obdivovaly památky Salzburku jeden den, druhý den památky Benátek a třetí Mnichova. Přesně toto jsme odmítli, když jsme objednávali u jedné právě vzniklé cestovky v Semilech zájezdy, jejichž půdorys jsme navrhli.

 Žel, nejen v dobách „dětských nemocí“ českého cestovního ruchu, se vyskytl jiný problém. Jak jsem se styděl, když jsem na dveřích rakouských supermarketů viděl česky napsané nápisy: Češi, nekraďte, obchod je hlídán kamerou. A nebyla to xenofobie. Vídeň měla v prosinci 1989 česky vytištěné mapy (byť s chybnou interpunkcí, která je pro německy mluvící problémem), byli vstřícní. O vykrádaných autobazarech v Sasku se psalo i nedávno, v roce 2010, v českých novinách. Na druhou stranu jsme přece jen po dvaceti letech „bohatší“, což je zřejmé i z toho, kam všude – opravdu po celém světě jezdí přátelé, s nimiž se setkávám, popřípadě kam všude se podívala i naše rodina. Rakousko se nicméně stalo místem, kam se jezdí – v zimě na lyže, v létě na výlety. Rakouská města jsou jedním z cílů cest. Vídeň jsem pojednal ve zvláštním článku, níže tedy následují další nejznámější města. Prvním je stále samozřejmě –

Salzburg / Salcburk / Solnohrad
Nahoře jsem schválně napsal „Solnohrad“, škoda, že se ona stará česká jména takřka přestala používal (kultura řeči!), třeba Řezno místo Regensburgu atd. V předválečných gymnáziích býval vtip – co je hlavním městem Solnohradska – Solnohrad (německy je to stejně Salzburg, když to chtějí zvýraznit, řeknou Salzburger Land).
Monumentální pevnost s Alpami na horizontu při prvním pohledu, kompaktní architektonický komplex po obou březích řeky Salzach, nádherné paláce a barokní zahrady. Město Mozartovo, řada institucí spojená s jeho jménem.

diapanoráma
https://www.twip.org/diaporama-cs-5938-1-salzburg.html
adresu doporučuji – též mapky, řada dalších míst v Rakousku a po celém světě
https://www.mestasveta.cz/salzburg
https://leccos.com/index.php/clanky/salzburg-,1

komentář k českému a německému jménu
https://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/forum.phtml?id=670736&op=text&showall=true
https://cs.wikipedia.org/wiki/Salzbug

https://www.salzburg.info/de/

speciálně
https://www.salzburg.info/de/sehenswertes/festung_schloesser/schloss_mirabell_mirabellgarten.htm
https://www.panoramio.com/photo/1299710

Mozart
https://www.moz.ac.at/
https://en.wikipedia.org/wiki/Salzburg_Festival
https://www.mozarthaus.biz/

Linz / Linec
Město, odkud je v Rakousku do Čech „nejblíže“. O někdejším dopravním spojení České Budějovice – Linec a jeho významu v dějinách dopravy jsme se učili ve škole. Pozoruhodné náměstí se sloupem Nejsvětější trojice, Starý dóm, poutní kostel na Pöstlingbergu atd.  Také úžasná nabídka moderní kultury, někde se říká, že se šedivé město změnilo v posledních letech na „barevnou kulturní metropoli“. „Evropské město kultury 2009“. Pro nás Jičíňáky může být zajímavé, že místní zámek (ale to je Landhaus, Schloss je ještě jiné místo) má velmi podobné arkádové nádvoří s tím Jičínským.
https://www.linz.cz/
https://www.linz.at/tourismus/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Linec
https://www.steyr.info/tipynavylet/

Graz / Štýrský Hradec
Rakušané nemusí říkat „Štýrský“ Hradec, protože pro ně to je prostě ten Hradec. U nás máme Hradec Králové, Hradec nad Opavicí atd. My zase neříkáme „Štýrská marka“, ale prostě Štýrsko. Primát má v tom, že byl zaznamenán ve světovém dědictví UNESCO dříve než Vídeň. V roce 2003 též Evropské  město kultury - německy„hlavní kulturní město Evropy“. Krásné město, druhé největší v Rakousku. Hodinová věž, Zámecký vrch atd., najdete slušně popsané i na české Wikipedii. Nepřehlédněte tamější „orloj“. V „Landhausu“, podobně jako v Linci, arkádové nádvoří. Pozoruhodná je moderní architektura – „Dům umění“. Přece jen se stojí za to podívat na německé stránky Wikipedie, aspoň na obrázky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%BDrsk%C3%BD_Hradec
https://de.wikipedia.org/wiki/Graz

https://www.cusoon.at/glockenspiel-in-graz
https://de.wikipedia.org/wiki/Grazer_Uhrturm
https://cs.tixik.com/image-598327.htm

Klagenfurt  / Celovec
Město v jednom z nejkouzelnějších míst Rakouska, již na jižní „slunné straně“, u jezera, které bylo kdysi i v názvu jednoho populárního, trochu mondénního TV seriálu – Am Wörthersee. Česky tuším Vrbenské jezero, ale nejsem si tím jistý, vyhledávač mě hází k jakési nádrži u Mostu, pak vím, že existuje Vrbno pod Pradědem. Tož se zeptám zeměpiscům, jestli vědí.
Pro nás Jičíňáky je Klagenfurt zajímavý také tím, že tam mají, stejně jako v Jičíně, draka.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Klagenfurt
https://www.desperado.cz/gallery.php?akce=obrazek_ukaz&media_id=3157

https://cs.tixik.com/klagenfurt-2088766.htm

https://rakousko.orbion.cz/ostatni-mesta/klagenfurt/
https://www.klagenfurt.at/klagenfurt-am-woerthersee/index.asp
https://cs.wikipedia.org/wiki/W%C3%B6rthersee
https://www.woerthersee.com/
https://www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/worthersee
https://de.wikipedia.org/wiki/Lindwurm

 

 

Zpět