Martin Blažíček

08.02.2015 16:43

Martin Blažíček
současní umělci / krátké info / tip na vzbuzení pozornosti

Filmař, audiovizuální performer a pedagog (nar. 1976 ve Staré Boleslavi) studoval na Institutu základů vzdělanosti UK v Praze, střihovou skladbu na Filmové a televizní fakultě  AVU v Praze, v současné době studuje teorii filmové a multimediální formy tamtéž.

Patří mezi nejaktivnější organizátory dění kolem experimentálního filmu v ČR, je jedním z kurátorů prostoru NoD v Praze a občasně publikuje v časopisu Cinepur. (…) Filmová tvorba Martina Blažíčka se opírá o řadu experimentálních technik filmové animace, mj. přímou malbu, kresbu a objektovou manipulaci a chemické zpracování povrchu filmu. (Wikipedie) Autor performancí a instalací, také orientovaných na site-specific.

Na jeho stránkách můžeme najít (prostřednictvím kanálu Vimeo) ukázky jeho díla, vizuálně akustických struktur, mnohdy se stroboskopickými či jinými efekty, často ve spolupráci s některým z dalších umělců, např. Vojtěchem Procházkou, Michalem Zbořilem, Stevenem Ballem, Andrasem Blazsekem aj. Kdo je zvyklý pouze na „mainstreamové“ realizace, a nikdy nic podobného neviděl či neslyšel, může být překvapen, případně nemusí vědět, co si vlastně má myslet. Principiálně se samozřejmě umělecké dílo musí „líbit“ (nebo nelíbit) a příliš to neovlivníme jakýmkoli vysvětlováním, respektive jakékoli vysvětlování nemůže pocit z něj nahradit. Přesto jen dva argumenty: Experimentální tvorba v takto vyhraněné podobě má nejméně stoletou tradici v celém minulém století (počínaje např. italským futurismem), případně „ještě vyhraněnější“ zhruba od druhé světové války. A ten druhý: Experimentální tvorba se nezaměřuje na „převyprávění“ obsahu vnějšího světa, nýbrž zkoumá umělecké prostředky a jejich prostředky coby vlastní svět. Tím se samozřejmě „nezaručuje“ vlastní kvalita díla. To Blažíčkovo je v mnohém zajímavé.

https://blazicek.net/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Bla%C5%BE%C3%AD%C4%8Dek

Zpět