Martin Bacháček z Nauměřic (1539?-1612)

02.02.2013 09:22

Martin Bacháček z Nauměřic (1539?-1612)
Sedmdesát dva jmen české historie
Díl pořadu vysílán 25. 11. 2008 (č. 22)

Právě onen příklad jména, které slyším poprvé. Ale i průvodce pořadem ČT hovoří o tom, že patří k osobnostem, které se ani nevyznamenaly velkými činy, ani nezanechaly žádné velké dílo, ale s jeho jménem je spojeno velmi mnohé, přestože je dnes málo známý a stojí v pozadí. Tak charakterizuje Martina Bacháčka z Nauměřic profesor Petr Charvát.

Předchůdce Komenského, univerzitní rektor, matematik a astronom se narodil ve vesnici Neuměřice u Slaného v roce 1539. Základ vzdělání získal ve Slaném, Praze, Klatovech a dalších místech. Posléze se vrátil do Prahy, studoval matematiku a hvězdářství, svědectví jeho profesorů hovoří o pilném studentovi. Rodiče jej poslali do Znojma, aby se dobře naučil německy, ve Vídni byl v biskupských službách, následoval pobyt na univerzitách v Lipsku a Wittenbergu. Vyučuje v šlechtických rodinách, pak se znovu vrací do Prahy, kde začíná jeho univerzitní dráha. Získal titul bakalářský, poté magisterský, a konečně dosáhl nejvyšší hodnosti, v roce 1598 se stal rektorem univerzity.

Za panování Rudolfa II. je jeho císařský dvůr zaplněn umělci a vědci, do Čech přichází ze Štýrskýho Hradce Johannes Kepler, v Benátkách nad Jizerou se setkává s Tychonem de Brahe, v Praze se stává jeho nejvěrnějším přítelem Martin Bacháček, podporuje ho, sežene mu bydlení na Ovocném trhu. Spolu pozorují hvězdy, později se zjistí, že to bylo  jedno z prvních pozorování slunečních skvrn. Díky astronomii se seznámil také s Tychonem de Brahe i Tadeášem Hájkem z Hájku. Bacháček se snažil, aby tyto významné osobnosti také přednášely na univerzitě. Podařilo se mu to např. u Jesenia, také absolventa Wittenberské koleje. Účastnil se první veřejné pitvy, kterou provedl Jesenius v Praze v roce 1600.

Jaký má Bacháček význam v české kultuře? Vyznačuje ho soustavná administrativní práce, snaha o sjednocení českého školství, málo psal, přesto mu záleželo na všeobecné vzdělanosti. Připravoval vzdělání učitelů, byl přední znalcem historie univerzity, v tomto smyslu byl předchůdcem Jana Amose Komenského. Přitom byl všeobecně oblíbený, jeho přátelé říkali, že byl dobrosrdečný a štědrý. Pohřben v kapli Božího těla na Karlově náměstí, dnes zrušené. 

Dvaasedmdesát jmen české historie
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200022-martin-bachacek-z-naumeric/
Životopis na stránkách obce Nauměřice
https://www.obec-neumerice.cz/o-obci/osobnosti-nasi-obce/
Na stránkách Lecyklopedie
https://leccos.com/index.php/clanky/bachacek-z-naumeric-martin
 

 

Zpět