Markéta Mátlová / Simple Thing

24.01.2018 22:24

Markéta Mátlová / Simple Thing
nová cédéčka

Markétu Mátlovou jsem slyšel zpívat na vánočním koncertu skvělého pardubického hudebního sdružení Barocco sempre giovane ve Smetanově síni Obecního domu 26. prosince 2014. Nyní držím v ruce její album Simple Thing, vydané právě v tomto roce. Diskografii jedné ze šesti sester (kromě Markéty je známá též Tereza, která účinkovala například v muzikálu Bídníci, hudbě se věnuje též Barbara či Kateřina) nalezneme na stránkách Wikipedie, kde půvabnou zpěvačku nalezneme pod jménem Markéta Fassati (nesleduju bulvár, takže mi uniklo, že se Markéta vdala za tenisového trenéra Martina Fassati).

Jejím debutem je album Music Moments (2010), natočené v hudební edici Českého národního symfonického orchestru, dirigentem byl její otec, hudební pedagog Lubomír Mátl. S varhaníkem Vítem Havlíčkem pak natočila CD s titulem Musica Kukusiensis se skladbami z hudebního archivu Hospitálu Kuks. Album Simple Thing je tedy třetím v pořadí, následovaly alba Perfect Day (2016) a Emozioni (2017).

Album obsahuje deset skladeb

1.     Moon River H. Mancini / J.Mercer

2.     What are you doing the rest of your life? A. Bergman / M. Bergman / M. Legrand

3.     The man I love G. Gershwin / I. Gershwin

4.     Somewhere over the Rainbow H. Arlen / E. Y. Harburg

5.     Sweetheart Tree H. Mancini

6.     The Way we were A. Bergman / M. Bergman / M. Hamlisch

7.     Fly me to the Moon B. Howard

8.     Hallelujah L. Cohen

9.     Minuet J. S. Bach, arr. J. Škorpík - SMS* Svěcený / M. Mátlová / J. Škorpík

10.   Simple Thing M. Mátlová, arr. J. Škorpík / M. Mátlová

a podíleli se na něm kromě M. M. hudebníci a zpěváci David Holý, Pavel Vqětrovec, František Raba, Jiří Škorpík, Jaroslav Svěcený, Ivan Vokáč, Tomáž Brožek, Marie Mátlová, Ilja Chernoklinov, Roman Hranička a Jakub Mayer.

Na  webových stránkách Markéty Mátlové jsou krátké ukázky ze skladeb.

Repertoir Markéty Fassati je velmi široký. Jak napříč stoletími - od baroka po současnost, tak také napříč žánry. Takto její stylové rozpětí charakterizuje věta ze stránky o zpěvačce na Wikipedii. To je právě případ tohoto cédéčka – zatímco já jsem ji slyšel na onom živém koncertu ve Smetanově síni, tahle hudba je pojmenována, jak je už zřejmé podle autorské skladby, uvedené v playlistu jako poslední. Tato milostná, možná trochu sentimentální balada jí „sluší“, v dialogu s violoncellem a houslemi a kytarovým doprovodem, uzavírá předchozí stylově různorodý výběr, z něhož se mi nejvíce líbily čísla 2.What are you doing the rest of your life? či 4. Somewhere over the Rainbow, na němž ukázala též své technické kvality, lehkostí je zajímavé i číslo 7. Fly me to the Moon, zatímco Cohenovo Hallelujah nebyla příliš šťastná volba a Bachova interpretace se mi přímo příčila, ačkoli nejsem proti možnostem crossover. Přesto vcelku třetí album Markéty Mátlové nejspíš potěší.

Může se tak naplnit to, co zpěvačka posluchačům vzkázala při jejich oslovení na vnitřní straně obalu svého alba:
… děkuji, že jste se rozhodli strávit Váš čas s mojí hudbou, která poprvé není čistě klasická. Celé album vzniklo v prostředí přátel, dobré nálady a lidí, kterých si ve svém životě velmi cením. A přála bych si, aby tato nálada na Vás dýchla i takto na dálku a dodala Vám klid v této uspěchané době.

Markéta Fassati
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mark%C3%A9ta_M%C3%A1tlov%C3%A1
https://www.marketamatlova.com/hudba/
https://itunes.apple.com/us/album/simple-thing/978566423
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/barocco-sempre-giovane-hoste/

Simple Thing
https://www.youtube.com/watch?v=-lJSrogMkK0
G.Caccini, Ave Maria
https://www.youtube.com/watch?v=0tKCrY2hx0M

Zpět