Marcus Miller / Tales

22.02.2016 08:59

Marcus Miller / Tales
alba světového jazzrocku

Marcus Miller, jazzový hudebník, skladatel a producent je také multiinstrumentalista (hraje kromě baskytary na basklarinet, saxofon a kytaru), což je patrné na albu Tales, stejně jako jeho zkušenosti především s Davidem Sanbornem a především pak Milesem Davisem, jemuž produkoval dvě alba – Tutu z roku 1986 a Amandla z roku 1988/9. Spolupráce s Davisem je patrná i na tomto albu, někteří komentátoři se vyjadřují, že je veskrze pokračováním jeho stylu, je dáván příklad hned úvodního Blues. Miller ovšem spolupracoval i s řadou dalších osobností nejen v oblasti jazzu, např. s Robertou Flack, Arethou Franklinovou, Jeanem Michelem Jarre (album Zoolook), s Bobby Mc Ferrinem či Al Jarreauem.

Kritika hodnotí koherenci nástrojů, které skutečně skvěle hrají „spolu“, což je rovněž určitě výsledkem práce zkušených hudebníků, k nimž patří Dean Brown (kytara), absolvent Berklee College, který natočil více než sto alb a získal čtyři Grammy (hrál s Joe Zawinulem, Ericem Claptonem, Robertou Flack, Victorem Bailey aj.), Hiram Bullock, syn Afroameričanů narozených v Japonsku, známý nejen z Late Night with David Letterman, ale třeba i Paulem Simonem či Stingem, Carlou Bley či Milesem Davisem, s nímž hrál i Kenny Garrett (altsaxofon), ten ale začínal u Duka Ellingtona, hrál ale i třeba s Chickem Coreou, Art Blakeym, Herbie Hancockem, Johnem McLauglinem aj.  Garrett někdy vykazuje v hudbě asijské vlivy. A pak tu máme ještě Lalah Hatawayovou, vokály, a řadu dalších hudebníků a programátorů.

Poslechněme si album. A nelekněme se. Poslední skladba, Come Together, je cover verze songu Beatles, really. Takže ji samozřejmě všichni známe.

Marcus Miller
https://cs.wikipedia.org/wiki/Marcus_Miller
Tales
https://en.wikipedia.org/wiki/Tales_(album)

https://www.youtube.com/watch?v=wzZ_Pu8Udfw

Zpět