Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet F dur, Op. 18/1

15.05.2020 01:37

Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet F dur, op. 18/1
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Po předchozích koncertech z kompletního Beethovenova díla zveřejněných při příležitosti 250. výročí jeho narození, pořízených buď v aktuálním čase (v posledních měsících, tj. na jaře 2020, či v minulém roce), se dostáváme k smyčcovým kvartetům, které jsou jako větší soubor nahrávek staršího původu (tento z roku 2012). Příležitost k tomu dala skutečnost, že celý cyklus Beethovenových smyčcových kvartetů nahrál Belcea Quartet v Koncertním domě ve Vídni.

V anotaci k prvnímu z řady těchto děl na příslušné stránce se dočteme následující: Beethovenovy smyčcové kvartety představovaly v tvůrčí dráze Ludwiga van Beethovena různé fáze. Nejranějších šest kvartet vyšlo v tisku jako Opus 18 s věnováním skladatelově velkému příznivci knížeti Franzi Josephu Maximilianovi  Lobkowitzovi.

Kvartet F Dur je dochován ve dvou verzích. Původní verze je z roku 1799, přepracovaná definitivní z léta roku 1801. V rozporu s číslováním zkomponoval Beethoven tento smyčcový kvartet jako druhý.  Smyčcový kvartet předtavoval v období vídeňské klasiky nejoblíbenější, ale také nejnáročnější z komorních obsazení. Mnozí skladatelé jej užívali, aby potvrdili své skladatelské dovednosti. Beethovených šestnáct smyčcových kvartetů sledují celou uměleckou dráhu skladatele, nové myšlenky a proměny stylu.

„Převažující impuls, jenž pravděpodobně tuto hudbu pohání,“ říká violista Krzysztof Chorzelski, „je touha člověka po svobodě, neuhasitelné přání překračovat své hranice a dozvídat se o sobě pravdu. Beethoven nás inspiruje k tomu, abych si kladli tuto výzvu.“ Belcea Quartet vznikl v roce 1994 v londýnské Royal College of Music. S rumunskou houslistkou Corina Belcea spolupracují  polský violista Krzysztof Chorzelski a oba francouzští hudebníci, houslista Axel Schacher a violoncellista  Antoine Lederlin. Rozsáhle členěný repertoár zahrnuje původní uvedení skladeb stejně jako díla pozdní klasiky a romantiky. Kvartet se vyznačuje dynamickou a působivou interpretací, která přesvědčuje publikum i kritiky po celém světě. Od sezóny 2017/2018 je Belcea-Quartett rezidenčním souborem v Sále Pierre Bouleze v Berlíně.

Corina Belcea – housle
Axel Schacher – housle
Krzysztof Chorzelski – viola
Antoine Lederlin – violoncello

Kvartet se skládá z těchto částí:
Allegro con brio (F dur)
Adagio affettuoso ed appassionato (d moll)
Scherzo: Allegro molto (F dur)
Allegro (F dur)

Televizní režie –  Frédéric Delesques  

Záznam je dostupný od 17. prosince 2019 do 14. června 2020

Muzika
https://www.arte.tv/de/videos/094370-017-A/beethovens-streichquartett-nr-1/
jiné nahrávky
https://www.youtube.com/watch?v=Uckstq2P53g
Ifo
https://de.wikipedia.org/wiki/1._Streichquartett_(Beethoven)

Zpět