Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet B dur, op. 59 č. 1

22.05.2020 01:46

Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet B dur, op. 59 č. 1
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Tak tohle je opravdu zajímavé. V rámci zveřejnění kompletního díla Ludwiga van Beethovena při příležitost 250. jubilea jeho narození se v projektu  Beethovenovský kánon na ARTE Concert, označovaný také jako „LUDWIG-VAN“ setkaly dvě interpretace téhož díla. První je v řadě nahrávky kompletních smyčcových kvartetů souborem Belcea-Quartett, pořízených ve vídeňském Konzerthausu v roce 2012 (z nich jsou na těchto stránkách komentáře k šesti kvartetům opusu 18), je zde ale ještě druhá nahrávka, uvedená souborem Beethovenova komorní hudba ze Straßburgu.

Zde je obsazení obou souborů
Belcea-Quartett
Corina Belcea – housle
Axel Schacher – housle
Krzysztof Chorzelski – viola
Antoine Lederlin – violoncello

Beethovens Kammermusik aus Straßburg
Hedy Kerpitchian – housle
Philippe Lindecker – housle
Benjamin Boura – viola
Alexander Somov – violoncello

V komentářích ke skladbě, která patří k tomu, co si hudební kritika z Beethovenových smyčcových kvartetů považuje nejvíce, se dočteme mj. následující:

Tři kvarteta (opusu 59/1, 2, 3, zde odlišně označovaná jako Nr. 7, 8 a 9) byla vytvořena na žádost ruského diplomata Andreje Kiriloviče Razumovského, významného mecenáše Beethovena, a podle něhož jsou také označována (jeho osobnost by stála za samostatný příspěvek). Jiné označení je – i kvůli ruskému koloritu – také „Ruské kvartety“. Diplomat sám hrál v kvartetu druhé housle. Vznikly v jedné z nejproduktivnějších fází skladatelovy tvorby, kdy došlo např. k revizi opery „Leonore“, tj. „Fidelio“ či kdy složil 4. klavírní koncert a Ouverturu Coriolan. (anotace u Belcea-Quartettu)

První z nich vznikl v roce 1806. V hudebním ohledu se vydal skladatel „na novou cestu“, podobně jako u předchozích skladeb vytvořených v letech 1802–1805, jako byly klavírní sonáty op. 31 – op. 57 (Apassionata), podobně jako později klavírní sonáta op. 111 připravila cestu jeho pozdním kvartetům. (Wikipedie)

Tato kvarteta byla tak inovativní, že je doboví kritici považovali za „schlechten Witz“ (špatný vtip) a „verrückte Musik“ (bláznivou muziku). (anotace u Beethovens Kammermusik aus Straßburg)

Televizní režie německé nahrávky: Frédéric Delesques / nahráno 2012; dostupné do 14. 6. 2020

Televizní režie francouzské nahrávky: Colin Laurent / nahráno 2020; dostupné 1. 5. 2020 až 31. 12. 2020

Belcea-Quartett
https://www.arte.tv/de/videos/094370-023-A/beethovens-streichquartett-nr-7/

Beethoven  Kammermusik aus Straßburg
https://www.arte.tv/de/videos/094806-002-A/beethoven-streichquartett-nr-7/

info
https://de.wikipedia.org/wiki/7._Streichquartett_(Beethoven)

Zpět