Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet B dur op. 130

02.06.2020 22:16

Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet  B dur op. 130
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Čas je neúprosný, zveřejnění kompletu Beethovenových smyčcových kvartetů na ARTE TV je, jak informuje poslední řádek anotace, do 14. června 2020, což je – z perspektivy okamžiku, kdy tento komentář píši – ani ne dva týdny. Přesto si chci ještě alespoň některé z těchto děl poslechnout a alespoň stručně informovat o skladbě případně i z dalších zdrojů.

Na stránkách www.arte.tv je zveřejněn tento kvartet ve dvojí podobě. V té druhé – v interpretaci téhož souboru, Belcea Quartetu – zahrnuje také Velkou fugu, k níž je zde komentář, v němž se říká, že Beethovenův nakladatel mu radil, aby tuto skladbu publikoval jako samostatnou skladbu a ke kvartetu napsal novou závěrečnou větu. Skladatel tak učinil a vydal dílo samostatně jako opus 133 (případně opus 134 pro klavír na čtyři ruce). Belcea Quartet na této nahrávce hraje „kvartet č. 13“ se změněným Finale Rondo.

Impuls k této skladbě, složené v roce 1825, dal ruský kníže Nikolaj Borisovič Golicyn, nadšený violoncellista. Tři kvartety pro knížete Golicyna představují do jisté míry paralelu k tzv. Razumovským kvartetům. Ten prostřední je i zde v mollové tónině, zatímco oba ostatní jsou v D dur.

V první větě jsou úžasná echa motivu šestnáctinek opakovaného v pianissimu, a jejich další ozvěny, proměny čtyřčtvrťového a tříčtvrťového rytmu, a konečně přeryvy a novým nasazením na konci věty. Jim odpovídají jakési „nádechy“ v prestu extrémně krátké druhé věty. Lyrická melodie je působivá, zvláště (ale nejen) když ji zahraje viola. Čtvrtá věta byla – dle Wikipedie – prý původně určena pro jiný smyčcový kvartet, a moll, op. 132 (15. kvartet). Pátá věta je působivá cavatina, rozdělená do třech částí – ale nechci zacházet do detailů, snad jen stojí za poznámku, že sám autor ji považoval za vrchol svého skladatelského umu v oblasti smyčcového kvartetu. Poslední věta je, jak řečeno v druhé verzi nahrazena „velkou fugou“. Poslechl jsem si obě, ta druhá je samozřejmě větší „nářez“.

Belcea Quartet
Corina Belcea – housle                                                                  
Axel Schacher – housle
Krzysztof Chorzelski – viola
Antoine Lederlin – violoncello

Kvartet se skládá z těchto částí:
Adagio ma non troppo – Allegro (B dur)
Presto (b moll)
Andante con moto, ma non troppo (Des dur)
Alla danza tedesca. Allegro assai (G dur)
Cavatina. Adagio molto espressivo – attacca (Es dur)
Finale. Allegro (B dur)

Nahrávka obnáší čas 38:34.

2012
Záznam je dostupný od 17. prosince 2019 do 14. června 2020

https://www.arte.tv/de/videos/094370-029-A/beethovens-streichquartett-nr-13/

Druhá nahrávka – s fugou:
https://www.arte.tv/de/videos/094370-030-A/beethovens-streichquartett-nr-13-und-grosse-fuge/

Zpět