Ludwig van Beethoven / Klavírní trio B dur, op. 97

18.05.2020 01:21

Ludwig van Beethoven / Klavírní trio B dur, op. 97 
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Video je dostupné od 1. května do 27. října 2020

Jedno z nejznámějších Beethovenových klavírních trií, nazývaných „Erzherzog-Trio“, protože jej skladatel věnoval svému žákovi, rakouskému vévodovi (a – pro naši historii zajímavé: olomouckému biskupovi a později kardinálovi) Rudolfovi Janovi Habsbursko-Lotrinskému. Arcivévoda Rudolf byl ještě před svým nástupem do biskupského úřadu žákem Ludwiga van Beethovena, který jej vyučoval ve hře na klavír. Byl velmi nadaným hudebníkem i skladatelem a s Beethovenem jej pojilo přátelství. Beethoven arcivévodovi věnoval jedno ze svých nejvýznamnějších děl, velkou slavnostní mši Missa solemnis D dur (cituji českou Wikipedii, článek o vévodovi, na německé Wikipedii se dozvíme následující):

Beethoven započal práci na skladbě v létě roku 1810 a dokončil v březnu následujícího roku. Patří tedy do tzv. „střední tvůrčí periody“, která se počítá do let 1803–1814. Trio vzniklo v sousedství skladby Ruiny athénské op. 113 (Ruinen von Athen) a Sedmé a Osmé symfonie. První veřejná produkce se konala 11. dubna 1814 v hotelu „U římského císaře“ (Zum römischen Kaiser) ve Vídni. Beethoven sám hrál na klavír, na housle Ignaz Schuppanzigh a na violoncello Joseph Linke. Žel se při tomto vystoupení projevila Beethovenova počínající hluchota a také to bylo jeho poslední veřejné vystoupení klavíristy. Od roku 1818 byl v podstatě hluchý.

Trio je zajímavé tím, že zde jsou „prohozeny“ druhá a třetí věta, tzn. Scherzo je druhá věta, Andante třetí. Proto bývá označena tato skladba u Beethovena jako „neobvyklá“.

Všechny věty tedy:
Allegro moderato
Scherzo allegro
Andante cantabile ma però con moto. Poco piu adagio
Allegro moderato – Presto

Podobně jako u ostatních (již komentovaných) skladeb tohoto žánru jsou jejími interprety v Sále Pierre Bouleze

Michael Barenboim – housle
Kian Soltani – violoncello
Daniel Barenboim – klavír

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Klaviertrio_op._97_(Beethoven)
Muzika
https://www.arte.tv/de/videos/097341-007-A/ludwig-van-beethoven-klaviertrio-nr-6-erzherzog-trio/

Ludwig van Beethoven / Variace
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Zpět