Ludwig van Beethoven / Dvě tria pro housle, violoncello a klavír

14.05.2020 22:41

Ludwig van Beethoven / Dvě tria pro housle, violoncello a klavír 
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Pod obecným názvem „Dvě tria po housle, violoncello a klavír“ jsou zveřejněny ve velkolepém projektu ARTE TV, připravenému k 250. výročí německého klasika, dvě skladby „bez opusového čísla“, označované WoO (Werke ohne Opuszahl), které nebyly publikovány za Beethovenova života, mnohé z nich byly díla napsaná v mládí. V anotaci k pořadu jsou charakterizovány obě zařazená tria: Klavírní trio WoO 38 je dílo raného Beethovena. Napsal je ve věku patnácti let a také jej interpretují mladí hudebníci Vysoké hudební školy v Lausanne. Tyto výtvory jsou v Es dur a B dur. Druhé klavírní trio WoO 39 napsal skladatel pro „meine kleine Freundin Maxe Brentano“, desetiletou dceru své přítelkyně Antoine Brentano (legendární „unsterbliche Geliebte“). Je to otcovská motivace k hraní na klavír, která má jednu jedinou větu. Ono dřívější trio WoO38, již jmenované, má věty tři – Allegro moderato, Scherzo (Allegro ma non troppo) a Rondo (Allegretto).

Interprety jsou Lausanne Diana Pasko (housle), Maria Mendoza Bastidas (violoncello) a Martin Jollet (klavír) – pod vedením docenta Vincenta Coqa. Zhruba třiadvacetiminutová nahrávka pochází z roku 2019.

Až na zcela nepatrné technické nedostatky je to moc dobře zahrané, uvědomíme-li věk a zkušenosti interpretů, uděláme si také obrázek o tom, jak komponoval slavný Beethoven před oněmi opusy, které teprve považoval za zralé ke zveřejnění, tedy klavírními trii označenými jako Opus 1 (viz komentáře v sérii k nim na těchto stránkách).

Nahrávka je dostupná od 15. 12. 2019 do 31. 12. 2020.

Muzika
https://www.arte.tv/de/videos/093516-007-A/beethoven-zwei-trios-fuer-violine-cello-und-klavier/

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Klaviertrio_WoO_38_(Beethoven)
https://de.wikipedia.org/wiki/Klaviertrio_WoO_39_(Beethoven)

Zpět