Lomnické letní turistické noviny

03.06.2016 20:32

Hráli jsme s Kubou Kazdou na prostranství za krásně opraveným lomnickým zámkem. Před vystoupením byla chvilka čas a tak jsem se podíval na stojan s materiály, který bývá u vchodu do zámku. Na titulní straně jednoho materiálu mne zaujala fotka Alainovy věže, pozoruhodné stavby v úbočí hory Tábora, vždy tak trochu skryté poutníkovi a jeden čas už více než romanticky zchátralé. Místo s géniem loci nedaleko pramenů Cidliny, vždycky jsem tam rád odbočil, když jsem šel kolem. Nyní je ale na fotce, jak ji neznám, všechny stromy, mezi nimiž se skrývala, pryč, viditelná i od nedalekého rybníčka, s nímž je znovu vyfocena už v menší reprodukci uvnitř s článkem Dokončená Alainova věž se skví v plné kráse. Stavba v neogotickém slohu z roku 1862, pojmenovaná po Alainu Rohanovi, příslušníkovi rodu, který nechal věž postavit jako lovecký posed, prošla na základě aktivity Města Lomnice nad Popelkou rekonstrukcí a byla zachráněna. Rekonstrukce byla započata v roce 2010 a dokončena 2015.

Lomnické letní turistické noviny, tak se nazývá třetí číslo materiálu, v němž jsem čláonek našel, označené podtitulem Lomnice nad Popelkou a Mikroregion Tábor a datované 6-9/2016,  má šestnáct stran takřka A-3 formátu, při zběžném listování najdeme články o naučné stezce městem, koupališti, které je rovněž po rekonstrukci a jde letos do třetí sezóny, o jubileu železnice, vlacích, které do Staré Paky jezdí, rozhovoru s Jaroslavem Šonským, houslistou a lomnickým rodákem, který žije ve Švédsku (viz můj někdejší příspěvek Lomnické kulturní nebe), tisícileté lípě v Tatobitech, a článku o MUDr. Antonínu Šlechtovi, rovněž lomnickému rodáku, kterého znají turisté rovněž z Lázní Sedmihorek, kde založil a vybudoval proslulé lázeňské středisko, a kde se – po návštěvě pražských intelektuálů – zrodil rovněž název Český ráj (na prostranství před kolonádou má pomník).

V tiskovině je poměrně zevrubný přehled kulturních akcí ve městě a mikroregionu, výraznou řadou položek jsou pochopitelně akce Lomnického kulturního léta, které se konají v dobu, pro kterou jsou noviny určeny (od 15. 7. do 24. 7. 2016), ale i celá řada dalších. Na samostatné straně je rovněž představen Mikroregion Tábor, konkrétně obce Bradlecká Lhota, Kyje, Nová Ves nad Popelkou, ale také Rovensko pod Troskami (zmíněno třeba, že se zde narodil Václav Karel Holan Rovenský), Železnice, Žernov.  Na stránce 12-13 je pěkná podrobná turistická mapa.

Noviny jsou k dispozici i ve formátu pdf, na níže uvedené adrese, nicméně s poněkud jiným obsahem a rozsahem (některé články, rozsah je 16 stran, zatímco v „papírové“ podobě 12).
https://www.kislomnice.cz/lomnicke-letni-turisticke-noviny-2016-jiz-k-dostani/d-1822

Zpět