Linec

20.08.2012 15:37

Linec
EXOD 2012

Linec, město na Dunaji a Evropské hlavní město kultury roku 2009 je „inovativní město současnosti“, říká skládačka s názvem Kulturní zážitek pro celou rodinu v Linci. Má tím na mysli především dvě instituce, z nichž mě jedna rovněž zaujala, jen nebyl už – žel – čas na to jít na onu výstavu, která by určitě stála za to.
Byli jsme kdysi v Linci jako v jednom z prvních rakouských měst vůbec, byla to pro nás památná cesta, kterou jsme si organizovali sami několik měsíců po obratu, kdy se ještě prakticky nerozběhl cestovní ruch v pozdějším smyslu, vedle hornorakouského města, pro Čechy památného propojením koněspřežnou dráhou z Českých Budějovic, jsme absolvovali mj. Zell am See, jezera v Solné komoře, Bad Ischl, Salzburg, Vysokohorskou alpskou silnici s pohledem na Großglockner, prošli jsme tenkrát z hlavního náměstí přehršel kostelů a Zemský dům, proslulý obdobou arkádového nádvoří, jaké je v Jičíně.
Linec se ovšem za tu dobu podstatně změnil. Tak jak říká citovaná skládačka, našli jsme několik objektů, které stojí za pozornost. Prvním z nich je mohutná černá skleněná budova muzea moderního umění Lentos, nacházející se na nábřeží Dunaje a otevřeného v roce 2003. Pohled (podhled) geometrickým tvarem stavby na protější břeh se Zemským parlamentem a dvěma kostely, jedním poblíž za vodou, druhým, klášterním, na vrcholku kopce (hory) Pöstling.
Druhým místem je OÖ Kulturquartier (ona dvě „O“ jsou zkratkou za „oberösterreichisch“, tedy hornorakouské) v centru města, kousek nad hlavním náměstím. Není mi úplně jasná propojenost pojmů, ale základ je v projektu Offenes Kulturhaus OK, což je prostor bývalého Kláštera a kostela uršulinek, který byl v šedesátých letech předán městu Linec s tím, že zde bude vybudováno kulturní centrum s byty pro umělce a příležitostmi vystavovat. Místo jsem objevil náhodou pod vlivem myšlenky „pohybování se v oblacích“, přesněji „v korunách stromů“, tak jak jej realizovala Stezka korunami stromů v Lipně, a přemýšlením o tom, kde všude se něco podobného realizovalo. U věží kláštera jsem pak z dálky viděl galerii v bezprostřední blízkosti kostelních věží.
Centrum současného umění realizuje v červnu-září v tomto prostoru výstavu Sinnesrausch, což překládají ve zmíněné skládačce jako Labyrint smyslů, což je možná správně, ale přesněji by bylo Opojení smyslů. Opodstatnění prvního překladu spočívá v tom, že projekt se koná za účasti českých umělců, předevšímJiřího a Rady Waldových s názvemOrbis Pictus Play, celé to zastřešuje Petr Nikl.
Skládačka pak ještě upozorňuje na další nové centrum umění, totiž Ars Electronica Center. Projekt existuje od roku 1979, tehdy vznikl festival, v roce 1987 byla založtena platforma „Prix Ars Electronica“, nejvýše dotovaná soutěž v oboru počítačového umění na světě. V roce 1996 založila sou činnost „Ars Electronica Futurelab“, s pojmem „muzeum budoucnosti“ se setkáme i coby s logem celého kulturního projektu.
Nu, samozřejmě, nedostal jsem se ke „klasickému“ Linci, který by stál rovněž za to probrat, ale nejspíš odkážu na článek na Wikipedii a jiné zdroje, k nimž jsou zde odkazy.

Odkazy
K věcem v článku:
Lentos

https://www.lentos.at/de/
https://www.linz.at/cesky/291.asp
Opojení smyslů / Labyrint smyslů / Sinnesrausch
https://www.orbis-pictus.com/
Ars Electronica Center
https://www.linz.at/cesky/323.asp

K mým fotkám
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Linz_Linec/

Ke „klasickému“ Linci
https://www.linz.at/tourist/c_stadtrundgang.asp
https://www.turistika.cz/mista/linz-linec
https://www.linz.at/cesky/167.asp
https://cs.wikipedia.org/wiki/Linec
https://vseorakousku.cz/dovolena_cestovani/novinky/linec_perla_na_dunaji/

Zpět