Kostra Keltky z Kopidlna

31.08.2019 21:24

Takřka básnický titul (třikrát počáteční „K“ za sebou), týkající se  jednoho z četných archeologických nálezů, který bych určitě přehlédl (právě kvůli oné četnosti, o níž jednou v televizi kdosi z odborníků hovořil), kdyby to nebylo kousek od Jičína, kde bydlím. Tady to zrovna časté není (není to holt jižní Morava, ale pravda opravdu se například při rekonstrukcích náměstí našlo v poslední době mnohé), v jičínském muzeu byly nálezy z Prachovských skal, Jiří Waldhauser hovořil o Keltech tady všude v okolí (vzpomínám na jednu jeho přednášku, kde zdůrazňoval jejich vynález knoflíků), nyní se při stavbě rodinného domu v Kopidlně našla „zachovalá kostra keltské ženy, kterou poněkud netradičně zdobily bronzové náramky“, „podle archeologů pochází z druhé poloviny čtvrtého století před Kristem z doby zvané laténská“.

Zvláštních je dle odborníků několik věcí: skutečnost, že byla pohřbena v jiné orientaci než bylo běžné, v jiné poloze (s překříženýma nohama), že neměla u sebe šatní spony, jak bylo obvyklé, ale pouze náramky, že byla vyšší než bylo běžné (162 cm), měla zkažené zuby, což bylo u tak mladé ženy (19 – 23 let) u Keltů rovněž neobvyklé. Po „kolečku“ u archeologů se kostra zřejmě vrátí do jičínského muzea, což by bylo fajn, a pro mě relevantní zpráva. Jiná varianta ovšem ej, že skončí v antropologickém oddělení Národního muzea v Praze.

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/archeologie-archeolog-nalez-jicin-muzeum-stavba-kopidlno-kostra-keltove-zena-kralovehradecky.A190828_498178_hradec-zpravy_tuu
https://tv.idnes.cz/domaci/v-kopidlne-na-jicinsku-nasli-pri-stavbe-domu-kostru-keltske-zeny.V190828_141716_idnestv_jda
https://hradec.rozhlas.cz/hrob-keltske-zeny-v-kopidlne-nalez-je-nejen-mimoradny-ale-zaroven-i-obestreny-8037963

 
Zpět