Kaple sv. Anděla Strážce pod Loretou

30.12.2013 16:42

Milí přátelé,

již několikrát jsem v minulosti čelil zvídavému dotazu, zda je kaple sv. Trojice v lesích za Ostružnem nebo kaple sv. Anděla Strážce pod Loretou skutečně dílem slavného českého barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Odborná literatura v tomto směru neposkytovala jednoznačnou odpověď, což jen umocňovalo vzrušující napětí z představy, že by na Jičínsku mohl působit sám velký Santini. Nejnovější vědecký výzkum historičky umění Mgr. Lucie Rychnové ovšem nabídl zcela jinou a neméně vzrušující odpověď, podle níž by autorem těchto staveb mohl být dlouhá léta opomíjený mistr české barokní architektury, pražský stavitel a architekt Filip Spannbrucker (1672–1729), jehož působení bylo v našich očích dlouho zastíněno takovými velikány, jakými jsou právě Jan Blažej Santini Aichel, Kryštof Dientzenhofer či Giovanni Battista Alliprandi.

Spannbruckerova stavitelská a architektonická činnost přitom nebyla zanedbatelná. Mezi objednavateli jeho prací nalezneme významné instituce, jako např. klášter benediktinek od sv. Jiří na Pražském hradě či Staroboleslavská kapitula. Celý svůj profesní život Spannbrucker působil ve službách Františka Josefa Schlika, na jehož dominiu na Jičínsku nahradil koncem 90. let 17. století slavného Jeana Battistu Matheye a stal se tak jedním z významných aktérů zdejšího stavebního rozmachu. Vystavěl zde zámeček a sýpku ve Vokšicích, venkovské kostely v Chyjicích a ve Vršcích a o jeho autorství je možné uvažovat i v souvislosti s kaplí sv. Andělů Strážných u Hlásné Lhoty, kaplí sv. Trojice u Ostružna, zámkem v Jičíněvsi a kostelem sv. Jakuba Většího v Kopidlně, který bývá rovněž připisován Santinimu.

V pátek 6. prosince v 18 hodin v Porotním sále jičínského zámku se tak společně vydáme po stopách tohoto pražského stavitele a architekta. Zastavíme se zejména u těch, které zanechal na Jičínsku a pokusíme se nabídnout možné odpovědi na „santiniovské hádanky“, které dodnes jitří pozornost odborné veřejnosti. 

Budeme se těšit na setkání s Vámi.

S pozdravem za Jičínskou besedu
Mgr. Pavel Kracík
www.jicinskabeseda.cz

S radostí jsem (byť i to opožděně v posledních chvilkách času před koncem roku 2013) alespoň přepsal pozvání Pavla Kracíka na přednášku Jičínské besedy, které jsem se nemohl zúčastnit, protože mi páteční termín žel koliduje se zkouškou PSO v Semilech v tutéž dobu, takže vždy musím zvažovat, kdy si mohu dovolit se omluvit. A tentokrát to nešlo, přestože přednášející byla jedna z mých bývalých milých studentek, Lucie Rychnová. Nu, nedá se nic dělat, aspoň tahle zmínka, třeba to Lucka někde zveřejní a já si to přečtu, nebo přijde s nějakým dalším námětem, a to si ujít nenechám.

Zpět