Kalamajka

30.09.2012 13:47

Kalamajka
Porotní sál jičínského zámku 12. 10. 2012, 19 hod.
text programu

Původně vycházel návrh na tento program na hraní venku, na Rynečku. Není to zrovna náš šálek čaje, málokdo umí ozvučit klasické nástroje a zpěv na otevřeném prostranství tak, aby k posluchači doputoval příjemný, „hezký“ zvuk, s rockovými nebo tanečními kapelami je to něco jiného. Nicméně komorní a přitom živá atmosféra malého náměstíčka s posluchači roztěšenými začátkem pohádkového festivalu by mohla i pro Fidle něčím, co vlastně má v programu, totiž oživovat místa, kde se ty písničky, které Fidle hraje a zpívá, možná už někdy zpívaly, nebo kde dokonce vznikly.

Vybrali jsme proto také – oproti „sálovému“ programu, kde zařazujeme víc melodické „lyriky“ – víc takových písní, které si posluchači, zvláště děti, mohou zazpívat s námi: Zvláště ke konci pořadu to jsou ty úplně nejznámější české lidové písničky, jako jsou Kdybys měla, má panenko sto ovec, Když jsem husy pásala, Červená, modrá fijala, Holka modrooká nebo ta, podle které jsme pořadu dali jméno, Kalamajka. Ostatně, jak se ukazuje, i ty nejznámější lidové písně je v době kralujících hip-hopů a „moderních“ melodií pro děti (nechceme je paušálně odsuzovat) třeba připomínat.
Nakonec nás ale dramaturgie festivalu požádala, zda bychom pořad nepřesunuli do našeho oblíbeného Káčka. No tak uvidíme, doufejme, že to tedy nebude kontraproduktivní, a ti, kdo si Fidle chtěli přijít poslechnout, přijdou i sem. Pokud nikoli a hledali by vhodnější místo a čas, pak si dovolíme připomenout, že letošní rok Fidle je patnáctým rokem, kdy hrajeme a zpíváme, a pozveme Vás na pořad, který při této příležitosti připravujeme a uvedeme v Porotním sále 12. 10. 2012.

Jan K. Čeliš

 

Zpět