Jussi Adler-Olsen

15.01.2014 20:20

Jussi Adler-Olsen
opožděné příspěvky

Když jsem o dánském spisovateli, narozeném v roce 1950, četl příspěvek v Instinktu, psalo se v něm, že v češtině vyšly jeho dvě knihy ze série z kodaňského kriminálního oddělení Q. Je jedno, které to vlastně byly díly, protože dnes jich je už víc: Žena v kleci (2007; česky Host 2011), Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009; oba česky Host 2012), Složka 64 (2010; česky Host 2013) a Marco effekten (2012; připravujeme k českému vydání v roce 2014 pod názvem Marco), říká se na stránkách nakladatelství, kde vycházejí.

Ve zmíněném komentáři v Instinktu (nemám zapsánu poznámku o autorovi a čísle, omlouvám se), se říká, že vedle autorů, jako jsou Jo Nesbø a autorské dvojice vystupující pod jménem Lars Kepler, neřku-li o autorovi, který u nás odstartoval skandinávskou detektivní mánii, Stiegu Larssonovi, je Jussi Adler-Olsen hvězda alespoň střední záře, autor zajímavý, o jehož knihy je čtenářský zájem. Právě tato obecná tendence byla důvodem stránek Severské detektivky, které mohou být zdrojem informací, vedle těch běžných (Wikipedie aj.).

O jednotlivých příbězích komisaře Mørcka jsou zde podány stručné charakteristiky, o knize Složka 64 je rozsáhlejší recenze. Prastaré nevyřešené, tedy odložené případy, prapodivná sestava policejního oddělení, černý humor hlavního hrdiny, akcent na psychologické úlety (autorův otec byl tuším psychologem) atd., to jsou důvody, proč se na něj „vyplatí si počkat“. Podobné důvody uvádí článek na iLiteratuře, komentující překlad jeho první knihy, v něm se dozvíme i mnohé další, včetně skutečnosti, že autor vydává sám knihy, mimo jiné i Osudy dobrého vojáka Švejka našeho Jaroslava Haška.

https://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/autori/adler-olsen-jussi
https://www.severskedetektivky.cz/autori.php?&akce=autor&id=8
https://www.iliteratura.cz/Clanek/29029/adler-olsen-jussi
https://neoluxor.cz/akce/autogramiada-jussi-adler-olsena--93/

Podrobnější komentáře k některým románům na německé Wikipedii
https://de.wikipedia.org/wiki/Erbarmen
https://de.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%A4ndung_%28Roman%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Verachtung_%28Roman%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Erwartung_%28Roman%29

Zpět