Josef Stepling (1716 - 1778)

06.02.2013 21:12

Josef Stepling (1716 - 1778)
Sedmdesát dva jmen české historie / Díl č. 40

Jméno, které jsem se dozvěděl v souvislosti s jinými osobnostmi v pořadu Dvaasedmdesát jmen české historie. Opakovaně zde jsou zmínky o významném fyzikovi, astronomu a matematikovi, např. v souvislosti s jeho žákem Františkem Josefem Gerstnerem na pražské univerzitě.

Narozen v národnostně smíšeném manželství, přestěhoval se s matkou Češkou po smrti otce do Prahy. Vstoupil do jezuitského řádu a získal jezuitské vzdělání, filozofická studia v Olomouci, teologii v Praze. Působil v Kladsku a Svídnici, byl vysvěcen na kněze, začal přednášet matematiku a fyziku, byl jmenován ředitelem matematicko-fyzikálních studií na pražské univerzitě.

Z celé řady významných položek v životopise Josepha Steplinga, které jsou vypsány podrobněji na stránce české Wikipedie, chci akcentovat dvě. Nebo tři. První je Steplingovo působení na pražské hvězdárně v Klementinu, jejíž byl ředitelem. Nebyla to jen celá řada astronomických měření, ale také systematická měření meteorologických údajů, které zavedl v roce 1752 a která se od r. 1755 stala pravidelná (měří se tu dodnes) a která byla prvními měřeními tohoto druhu ve střední Evropě. Druhou věcí je přesné změření zeměpisné délky Prahy – na základě astronomických měření. A třetí je odkaz šesti set svazků svých knih pražské univerzitní knihovně. Ovšemže matematika by možná zaujaly jiné věci, třeba způsob argumentování či výpočtů, stejně tak jako astronoma postupy zjišťování dat či prosazení Newtonovy fyziky jako základ přírodovědných měření. I to je určitě fascinující.

Řadu dalších zajímavých informací přináší i portrét z cyklu České televize, adresa zde v odkazu.

Dvaasedmdesát jmen české historie
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/209572232200004-josef-stepling/
Stránka na Wikipedii
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Stepling

 

Zpět