Jo Nesbø / Pentagram

04.04.2012 17:40

Detektivní thriller Pentagram je jednou z osmi knih norského spisovatele Jo Nesbø s hlavním hrdinou komisařem Harry Holem, knihou, která vyšla rok po knize Nemesis (2002, 2003). Buďme nyní přesní: Zatímco ona předchozí kniha se v originále jmenuje Sorgenfri (Bezstarostná, německy mluvící rozumí, „sorgenfrei“) a „Nemesis“ jí dal český překlad, kniha, o níž je tento příspěvek, se jmenuje Marekors, což je norsky opravdu „pentagram“. Proč to je důležité? Oba české názvy zachycují vždy motiv, který hraje v knihách klíčovou úlohu, nikoli v horizontální významové rovině (lineární, rovině příběhu), nýbrž ve vertikální, tzn. v rovině, kdy onen motiv má více významových vrstev. V Nemesis se v jazykové šifře pod Nemesis, jménem bohyně odplaty, v řadě významových vrstev  v průběhu vyprávění postupně odlupují jednotlivé překvapivé interpretační souvislosti, které jsou zdrojem onoho pocitu, pro který čteme detektivky, totiž že najednou zapadají do sebe věci, které jsme viděli vedle sebe odděleně. Jejich „vypátrání“ dává dohromady nové a nové posuny řešení, které vytváření nové a nové napětí – až do poslední stránky knihy.

Stejně tak je to s „pentagramem“/Pentagramem. „Pěticípá hvězda“ (ovšem nakreslená jedním tahem, čímž se exkluzivně liší od mnohých dalších použití tohoto symbolu), postupně nabývá celé řady významů, jako štítek na dveřích, pěticípý diamant, který je předmětem, přiloženým k zavražděným osobám, i předmětem, který je (falešnou?) stopou při rozšifrovávání příběhu, pěticemi se to pak hemží (nemůžu tady samozřejmě prozrazovat příliš více), až to připadá až příliš vykonstruované (je či není?, to je další rovina), co je „divadlo“ a co realita? Zatímco v Nemesis je do jedné knihy smotáno těch příběhu snad až příliš, tady příběh běží dopředu – i když ani zde nechybějí další mrtvoly, ale ani onen princip retardace takřka filmové, tj. v nejnapínavějším okamžiku vypravěč přeskakuje na jiné místo, kde se rovněž schyluje k čemusi, co vypadá na pěkný průšvih, a to opět do poslední chvíle.

Českého čtenáře potěší (?, vzhledem k obsahu vlastně kdoví), že součástí příběhu je matička Praha, i když je pravda, že to vzhledem k ději je vlastně skoro jedno, mohlo by to být jakékoli jiné východoevropské město. Pro toho, kdo už nějakou knihu od norského spisovatele četl (v mém případě zmíněný pentagram), bude snadnější se zorientovat hned od začátku, neboť několik hlavních postav s jejich vyhraněnými charakteristikami už bude znát. Nudit se ale nebude.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Devil%27s_Star
https://poselsvetla.blog.cz/1002/pentagram
https://www.artbos.cz/clanek/182/Pentagram.htm
https://hamrik.blog.idnes.cz/c/213004/Recenze-Pentagram-Jo-Nesbo.html
https://www.knihazlin.cz/fleet/pentagram
https://stene.grafova.eu/post/jo-nesbo-pentagram-recenze/

https://www.facebook.com/jonesbo.cz
https://www.jonesbo.cz/

Zpět