Jeff Beck at Iridium

10.12.2015 11:40

Jeff Beck at Iridium
koncert na ČtArt

Nevím, jestli se nepletu, ale mám pocit, že jsem ten přenos koncertu Jeffa Becka už na České televizi viděl. Kromě toho, že člověk měl možnost spatřit na plátně rockovou legendu, k níž jsme vzhlíželi ještě ve studentských dobách (myslím, a snažil jsem se číst pozorně, že v titulcích chyběla informace, že Jeff Beck byl jednou z osobností, která formovala legendární The Yardbirds, které jsme zbožně poslouchali v dobách působení Erica Claptona v této kapele), vystoupila řada dalších zajímavých osobností, mimo jiné také zpěvačka irská zpěvačka Imelda May, nepřehlédnutelná i svou vizuální stylizací.

V anotaci koncertu na ČtArtu (9. prosince 2015, 21:50) je sice stručný portrét amerického kytaristy (znovu si ověřuju, že byť zmínka o Yardbirds, kde se vyskytli tři nejvýznamnější kytaristé té doby, tedy vedle Jeffa Becka Jimmi Page a Eric Clapton, chybí), ale není řečeno nic o koncertu. Naštěstí informace o něm je na CSFD, takže nemusím lovit v paměti a dohledávat další informace na internetu o dalších účinkujících, k nimž patří Darrel Higham, kytarista rockabilly,  hudebník v kapele, který je zároveň Imeldiným manželem (i když se v letošním roce, 2015, hovoří o odluce po třinácti letech společného života), známý z formace Kat Men (zal. 2007), dále bicí Steve (Stephen) Rushton,  baskytarista Imeldiny skupiny Al Gare a zpěváci Gary U. S. Bonds a Brian Setzer. Na jedné skupinové fotce z klubu Iridium na internetu jsem zahlédl ještě i Davida Bowieho. Když si projdeme pár videí na Youtube, uvědomíme si, že základem kapely, kterou jsme viděli na koncertu v klubu Iridium, je vlastně kapela Imeldy May.

Jazzový klub Iridium (jinak je iridium název prvku s atomovým číslem 77, velmi tvrdého a těžkého tzv. přechodového, tranzitivního kovu, vedle např.osmia), je hudební klub v New York City, založený v roce 1994. Nachází se na křižovatce Broadwaye s 51. street. Původně se nacházel na rohu 63. ulice a 8. avenue pod názvem Iridium Room Jazz Club, v suterénu restaurace Merlot naproti Lincolnovu centru. Podle názoru Ronalda Sturma, manažera klubu, měla být dána příležitost vystupovat mladším mainstreamovým hudebníkům jako Marcus Printup, Cyrus Chestnut či Carl Allen. Po třech přestavbách se nicméně zařízení přemístilo na dnešní adresu.

Klub je dnes legendární záležitostí. Pocházejí odtud živé nahrávky takových osobností, jako jsou Kenny Garret, Jacky Terrasson, Charlie Haden, Kenny Baron, Benny Carter, Jazz Messengers, Sweet Edison, Antony Braxton či Clark Terry. Od roku 1995 vystupovala v klubu do své smrti v 94 letech roku 2009 kytarová legenda Les Paul. Právě na té fotce je zmínka, že koncert se konal při příležitosti devadesátýchpátých nedožitých narozenin tohoto kytaristy, který se podstatnou měrou podílel na vzniku elektrické kytary (známý model Gibson Les Paul).

O Jeffu Beckovi nebudu na tomto místě doplňovat žádné další informace. Ty základní jsou lehce přístupné na internetu, jinak by to z mého pohledu musela být snad celá kniha, včetně osobních poznámek.

Koncert na ČtArt
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10318890366-jeff-beck-live-at-the-iridium/21138254941/
https://www.csfd.cz/film/346145-jeff-beck-live-at-the-iridium/prehled/

fotka z jazzového klubu Iridium
https://www.zimbio.com/photos/Jeff+Beck/Steve+Rushton/Jeff+Beck+Commemorates+Les+Paul+95th+Birthday/bYaZ7TGj0fq

Jazzový klub Iridium
https://de.wikipedia.org/wiki/Iridium_Jazz_Club

Imelda May
https://de.wikipedia.org/wiki/Imelda_May

A teď jsem našel celý záznam na YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=M0NsAwMMnTI
(v titulcích ještě další hudebníci a dechová sekce, Jason Rebello – keyboards, Dave Priseman – trubka, Leo Green – saxofon, Blue Lou Marini – barytonsaxofon, Troy „Trombone Shorty“ Andrews – trombón)

Zpět