Jazz pod Kozááákovem 2023

23.10.2023 16:21

Jazz pod Kozááákovem 2023
37. ročník mezinárodního hudebního festivalu Semily

Takto vyznačený název mám z letáčku festivalu, o němž je více informací na adrese www.jazodkozakovem.cz ( https://www.jazzpodkozakovem.cz/fabrika-musica/) , případně na facebookovém profilu a o němž mám žel jen několik nepřímých svědectví. Totiž uvažoval jsem o jednom z koncertů s názvem Fabrika Musica v pátek 6. října 2023 a konkretizujícími podtituly Ženy jazzu / Kateřina Závěrková a Jenda Bartoň / Bára Zmeková / Zuzana Lapčíková kvintet v objektu nazývaném dnes FABRIKA 1861, který jsem dost dobře znal v době před svou vlastní svatbou, když jsem bydlel u rodičů své budoucí ženy, kteří oba v tomto tenkrát ještě funkčním objektu Kolora Semily pracovali, tchán jako technický náměstek ředitele, později již jako po privatizaci chátrajícím místu, u nějž nepracující (nepřízpůsobiví?, nechci říkat nic dalšího, abych nebyl obviněn z rasismu, ani anekdoty z tehdejší doby, abych nebyl obviněn ještě z daleko děsivějších zločinů) popíjeli a veselili se, hráli na kytaru a zpívali, zatímco ostatní museli chodit do práce nebo ji alespoň předstírat, aby nebyli žalováni za příživnictví. Lákalo mě se tam podívat jednak kvůli Lapčíkové (v Pražské křižovatce jsem si kdysi při jednom koncertu ČDH, kde jsem fotil, hezky popovídal s kontrabasistou, také Romem, ovšem noblesním, skvělým muzikantem), jednak kvůli představě o tom, co se podařilo ze staré textilní továrny udělat, nicméně následující den jsem jel do Semil na pozvání svých bývalých studentů a nechtělo se mi sem jet dva dny po sobě.

Mám před sebou na monitoru týž obrázek s tváří Báry Zmekové, jaký je na letáčku, nicméně se obávám, že v dalším ročníku bude vyměněn, a čtu si alespoň pozoruhodný program z internetové prezentace, kde je uveden červnový program Kozááákov open s Václavem Koubkem, Eniesou s kapelou, Skyline, Funk Corporation a Chrisem Sadlerem (17. 6. 2023, Kozákov), Výstavou Jazz pod Kozákovem, na letáčku uvedeno jako Výstava fotografií (18. 9 – 27. 11.), kterou jsem vlastně viděl na Semilském paroháči, poté koncertem Jazz ve městě (Art Connection Jazz Orchestra – Big band Jelenia Góra) 4. října, kterému následoval již zmíněný trojkoncert Fabrika Musica, pak Koncert pro školy (Miniband a taneční obor ZUŠ Semily, N. Bartošová) 3. 11 v KC Golf, stejně jako následující Club Party (Rozálie, Hitfakers) týž den, druhý den, tedy 4. listopadu dopoledne pak  workshop Metody Timmbalooloo (ZUŠ Semily v jejich budově) a odpoledne pak v KC Golf Slavnostní večer s účastí Afričana Adjiri Odameteyho, Jana Smigmatora & Band, feat Juraj Bartoš a Tria Kateřiny Závěrková (K. Z. zpěv, Jakub Hlobil sedmistrunná kytara, Josef Hlobil bicí) plus Miniband ZUŠ Semily, jako předposlední pak Jazz v kostele (Dobré ráno blues band) 5. 11 ve Sboru dr. K. Farského  a konečně na závěr 2. 12. v KC Golf Swingová tančírna s Originálním pražským synkopickým orchestrem.

Ještě jsem se prohrabal stránkami KC Golfu a FB profilem, ovšem, skvělá je celá historie festivalu s účastí těch nejlepších, a důležitá věc, není to vlastně úzce vymezený jazzový festival, nýbrž multižánrový, s oním jazzovým akcentem v centru. 

Zpět