Hrad Rožmberk

20.08.2012 15:22

Hrad Rožmberk
EXOD 2012

Nevím, jak je to možné, ale jeden čas se mi pletly ty dva hrady. Rožmberk a Český Šternberk. Nejspíš jen prostě proto, že jsou oba v jižních Čechách, a vzpomínky na někdejší školní výlety během desetiletí vybledly, takže jsem byl odkázán na zdroje, které coby nepřímá zkušenost samozřejmě nezanechají silné paměťové stopy. Na druhém z řečených hradů jsem byl v poslední době na loňském hudebním soustředění PSO, Rožmberk, hrad pánů z Růže, byl jedním z výletních cílů letošního EXODu.

Město leží na jedné straně „esíčka“ Vltavy, kolem gotického kostela sv. Mikuláše přes most a cestou nahoru na ostroh se dostanete k hradu, vlastně ke dvěma hradům, přičemž dolní hrad je oním památkovým objektem, tedy Státní hrad Rožmberk, spravovaný Národním památkovým ústavem (odborné pracoviště České Budějovice, stejně jako Český Krumlov, klášter Zlatá Koruna, Nové Hrady a možná deset dalších objektů), a vlastně starší horní hrad s gotickou věží Jakobínkou, přesněji řečeno zámek, který byl na jeho místě postaven později, slouží (už po desetiletí) jako ubytovna České pošty (kdosi mi říkal, že tam byl rekreačně ubytován). Pro „pořádek“, jak říká jeden kamarád z Brna, je třeba uvést, když zadáváte do vyhledávače jméno, Rožmberk nad Vltavou pro město, hrad Rožmberk pro hrad, zadáte-li pouze Rožmberk, máte šanci, že najdete stejnojmenný rybník u Třeboně.

Na hradě, ačkoli je jeho jméno spojeno s významným evropským šlechtickým rodem, zanechali silné stopy rovněž Buquoyové, jimž patřil objekt od roku 1620 až do druhé světové války. Se jménem jsme se setkali na našich cestách na několika místech (v Žumberku, v Tereziině údolí, byli bychom se setkali i v nedalekých Nových Hradech, kdybychom toto místo přibrali do plánu). Při prohlídce (první okruh, Buquoyovské sbírky) mne zaujaly kromě nížeuvedeného obsahu (zkopírováno z ofic. str. hradu) hudební motivy, portrét císaře Barbarosy (Rudovouse) a pak motiv draků, který se opakuje na několika místech (na níže zmíněném dřevěném vyřezávaném schodišti, na nástropních malbách, v dalších sálech) – přičemž na některých místech je ztvárněn „klasický“ drak, mám na mysli čtyřnohého, na jiných dvounohý s křídly (Němci odlišují pod pojmem „Lindwurm“, tedy něco mezi drakem a hadem, nejznámější je na náměstí v Klagenfurtu, zatímco „čtyřnohý“ je „Drachen“). Tak zde ten odstaveček o prohlídkové trase:

Prohlídková trasa zavede návštěvníky nejen do doby posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka, ale představí také slavný rod Buquoy, který držel hrad od roku 1620 až do konce druhé světové války. Cenné sbírky soustředěné do hradních interiérů daly už v polovině 19. století vzniknout rodovému muzeu připomínajícímu slávu rodu, jehož původním domovem byla Francie. vstupní halaSoučasná podoba hradu je výsledkem přestavby v duchu romantické gotiky, čemuž odpovídá i úprava interiérů. Typickou pro uvedené období je vstupní hala s bohatě zdobeným dřevěným schodištěm, Křižácká galerie, kde jsou umístěny portréty fiktivních vůdců křížových výprav, zbrojnice, jež soustřeďuje sbírku zbraní, zbrojí etc. z různých historických období. Starší vývojová etapa hradu je reprezentována malířskou výzdobou tzv. „Rytířského sálu“, která pochází z počátku 17. století. Hradní sbírka obrazů upoutá nejen jmény slavných autorů – K. Škréty, J. Kupeckého, N. Grunda a dalších, ale i portréty významných osobností včetně Perchty z Rožmberka – Bílé Paní.

https://www.mestorozmberk.cz/
https://www.hrad-rozmberk.eu/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%BEmberk_nad_Vltavou
https://www.turistika.cz/mista/rozmberk-nad-vltavou

https://www.ceskehrady.cz/cs/hrady/rozmberk-nad-vltavou__s439x7163.html/

Moje fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_Rozmberk/

Zpět