Houbec a houbanec

09.03.2011 20:27

Už dlouho na těchto stránkách „nevyšla“ žádná lingvistická pohádka, vtípek, srandička, jazyková hříčka. Tož je třeba to napravit. Přemýšlel jsem na jednom jednání o tom, že bych se rád zmínil o některých pozoruhodných jídlech, což se mi honí už delší dobu hlavou, a v tu chvíli se kdosi vyjádřil zamítavě k návrhu kohosi třetího. A bylo to na světě: houbec vs. houbanec. Dvě slova, která se liší dvěma písmeny – houbanec.

To je samozřejmě mazec, evt. sec mazec.  Houbec, tedy absolutně nic, ani zbla, utřel hubu, ani náhodou, ani co by se za nehet vešlo, totální nula tam, kde by se možná aspoň něco očekávalo. Zkrátka nas… (jsem ještě z té generace, kdy se to vytečkovávalo). Mimochodem, víte, co znamená ten výraz „ani zbla“? Račte vzít na vědomí, že to je původně „ani stébla“, tedy ona nejmenší překážka, kterou by mohl někdo položit přes cestu. Negativní vyjádření. Je zajímavé, že čeština jako jediný jazyk (alespoň z těch, co znám) může říct – „nepřišel nikdo“, tedy vytvořit dva zápory, které se nepřevracejí v opak. A rovněž stojí za povšimnutí, že máme taková slova jako „neplecha“, „nevrlý“, ke kterým neexistují protějšky „plecha“, „vrlý“. Jen u pár případů to tak je, ale marně vzpomínám. Asi ta negativnost má v jazyce nějaké jiné zákonitosti než v matematice. Všimněte si, že u cizích slov máme těch záporných předpon několik. Nonverbální je neverbální, amorální je nemorální, irelevantní je to, co není relevantní, tedy co nemá (v daném případě, z tohoto hlediska) platnost. Pak je ještě zakuklená, skrytá ona poslední předpona v podobě im-, například immaculata (Maria Virga immaculata – najdi si sám) či imparita, nerovnost, ale ne ovšem imitace.

A houbanec? To je hubník. (Ostatně houbec má taky variantu houbelec.) Podkrkonošské jídlo, které v naší rodině jíme vždycky na Štědrý večer (samozřejmě kapr je taky). Zkusím najít nějaký pěkný recept (recepis, říkávala moje babička). Kdo to nezná, ať okusí:

    * mletý černý pepř, 1 šálek mléka, sádlo, 5 stroužků česneku, 2 - 3 hrnků sušených  hub, 4  vejce, 1 - 2 cibule, 5 housek, sůl

Cibuli a česnek očistíme, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme nadrobno.

Housky pokrájíme na kostičky a vložíme do mísky. Housku zalijeme mlékem a necháme ji pořádně nasáknout. Přidáme uvařené a vychladlé houby. Vše smícháme s česnekem a cibulí. Směs důkladně promícháme, zalijeme rozmíchanými vejci a dochutíme solí a pepřem. Jestliže je směs příliš řídká, tak ji podle potřeby zahustíme strouhankou, lépe krupicí. Případně můžeme pro chuť přidat majoránku.

Pekáček si vytřeme sádlem nebo jiným tukem a naplníme ho houbovou směsí. Hubník budeme mít vláčnější, jestliže ještě navrch dáme ještě několik vloček sádla či másla. Takto připravený hubník vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.

https://recepty.vareni.cz/krkonossky-hubnik/

Zpět