Hořické trubičky

24.06.2019 22:53

Tak tohle jsem nevěděl. Regionální tradiční pochoutky jako jsou Lomnické suchary či Miletínské modlitbičky mě zajímají, a Hořické trubičky k nim určitě patří. V Mimořádné příloze Mladé fronty dnes (17. 6. 2019), věnované městu Hořice (dnes už bez někdejšího přídomku „v Podkrkonoší“) se vedle článků o lecčem, co je zde zajímavé – třeba ze sochařského hlediska (Hřbitovní portál na Gotthardu, téma sochařství by ostatně vyplnilo celý sešit), o krásné architektuře koupaliště na Dachovech, nově otevřeném Muzeu Czech Road Racing, souvisejícím se slavným motocyklovým závodem či osudech textilního podniku Mileta. A také o historii Hořických trubiček (píšu tak trochu proti pravidlům české ortografie s velkým „H“, tak jak to uvádí značná část výrobců).

V článku je vypsána ona legenda o Napoleonově tažení a jeho kuchaři, který paní Líčkové, zdejší obyvatelce, prozradil recept na výrobu oplatků, doložených na malbě z roku 1630 z období panování krále Ludvíka XIV. i další historie výroby nejdříve domácké, pak cukráře Kofránka před druhou světovou válkou, po válce v době znárodnění, kdy se výroba stěhovala do Brna, do Opavy (Opavia) a do Fejtovy továrny v Hořicích, podniku vedeném pod národním podnikem Pardubický perník a později pod národním podnikem Průmysl trvanlivého pečiva Praha. Na rozdíl od Lomnických sucharů, které jsou dnes spojeny (přestože dříve rovněž bylo výrobců více) s rodinou Jínových, Michala a Josefa, který v roce 1907 postavil v Lomnici nad Popelkou první továrnu, s celou řadou výrobců, kteří jsou dnes – po řadě peripetií, vysvětlených jak v článku, tak (možná ještě podrobněji) v článku na Wikipedii – sdruženi ve Spolku výrobců hořických trubiček.

Na zadní straně pak jsou ještě portréty šesti firem, založených většinou v devadesátých letech, většinou se sídlem v Hořicích (či v Dobré Vodě u Hořic), jak to předepisuje podmínka, aby se produkt takto mohl jmenovat. Vyhledal jsem podle těchto informací i internetové stránky, z nichž některé jsou už zde uvedeny.

Odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%99ick%C3%A9_trubi%C4%8Dky
Jana Kubištová
https://www.horicketrubicky.eu/
Petráčkovy Hořické trubičky
https://horicke-trubicky.eu/
Uni Roll Czch s.r.o.
https://www.horicketrubicky.com/
STRIX Hořice s.r.o.
https://strixhorice.cz/
Pekan Hořice – Jiří Andrle
https://www.pekan.cz/
Olča
https://www.trubicky.vyrobce.cz/

 

Zpět