Harry Chapin / Ugly Kid Joe / Cat's In The Cradle

15.12.2018 13:07

Harry Chapin / Ugly Kid Joe / Cat's In The Cradle
příběhy slavných songů

Obě varianty mají (na sklonku roku 2018) na YouTube na desítky milionů zhlédnutí (u inteterpretace autora Harry Chapina v jednom případě dvanáct, v jiném přes třicet milionů, u druhé interpreta, Ugly Kid Joe skoro 26 milionů). Vím, že to není rozhodující, je to ale přece jen určitý odkaz k životu jedné skladby, která má ještě hlubší kořeny. Původně totiž píseň o otci, který nemá čas na svého syna, a po létech se situace opakuje, když je zase zaměstnán syn, který žije v jiném městě a otce, který je nyní v důchodu nenavštěvuje, vznikla jako báseň ženy Harry Chapina Sandry, která se vztahuje k jejímu prvnímu muži a jeho otci, jenž pracoval jako politik v Brooklynu. Melodie pak byla inspirována jakousi country písní, kterou Sandra slyšela v rádiu. V písni, která sleduje, jak syn postupně roste, se na konci každé sloky opakuje, že až jednou vyroste, bude přesně stejný jako jeho otec.

Honza Dědek v 258. dílu svých Příběhů slavných písní (Instinkt, 19. dubna 2018) píše (samozřejmě vedle toho, co jsem shrnul v prvním odstavci, tedy vzniku námětu) především o druhém interpretovi písně, skupině Ugly Kid Joe, která v roce 1993 vytvořila coververzi písně. Když ji poslouchám, je pro dnešního posluchače atraktivnější, oproti „jednoduchému“ písničkářskému projevu zde jsou pestřejší vokály a některé instrumentální efekty, přidané hlasy atd., nicméně hudebního „ducha“ původní skladby i Ugly Kid Joe neporušili (i když třeba v závěru zazní rockové bicí, alespoň nepatrný odkaz k soundu, který jinak u kapely mohou posluchači znát).

Ovšemže u známých písní se najde převzetí písní jiných autorů vždy více, bylo by přesto spravedlivé zmínit ještě alespoň Johny Cashe, který vytvořil první coververzi „Koček v kolébce“, když píseň zařadil v roce 1989 na své album Boom Chicka Boom. Písničku nazpívala také kanadská zpěvačka a autorka písní Sarah Ann McLachlan, nicméně v podání Ugly Kid Joe doznala největších úspěchů, když ji zařadili na své album America’s Least Wanted právě tihle muzikanti.

Dodejme pro pořádek ještě pár fakt, Chapin zařadil song na své čtvrté studiové album Verities & Balderdash (1974) jako první v pořadí (zajímavé jsou, byť už zdaleka ne tak úspěšné, dále třeba songy I Wanna Learn a Love Song). Harry Chapin má ještě tři bratry, dva z nich (Stephen a Tom) jsou rovněž písničkáři. Název písně Cat´s in the Cradle je i jméno populární hry, známé jako „přebírání provázků“, Honza Dědek poukazuje k tomu, že Ugly Kid Joe vynechali u názvu písně apostrof – Cats in the Cradle, čímž se tato konotace ztratila, podobně jako změnila slova „man in the moon“ na „man on the moon“ s mylnou domněnkou, že jde o Neila Armstronga. A vida, na úspěchu songu se to nijak negativně nepodepsalo. Tenhle svět má zkrátka jinou logiku, tu hudební, jak jsem už nahoře poznamenal.

Odkazy
https://en.wikipedia.org/wiki/Cat%27s_in_the_Cradle
https://de.wikipedia.org/wiki/Cat%E2%80%99s_in_the_Cradle

https://cs.wikipedia.org/wiki/Harry_Chapin
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ugly_Kid_Joe

Muzika
Chapinův originál
https://www.youtube.com/watch?v=KUwjNBjqR-c
https://www.youtube.com/watch?v=7OqwKfgLaeA

Ugly Kid Joe
https://www.youtube.com/watch?v=B32yjbCSVpU


 

Zpět